Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 19.11 .2014 do 16.12 .2014


Epikure - strana 19










     

Epikure - strana 19

osetra, a  jeseter hvězdnatý – sevruga. Tři nejznámější druhy kaviáru nesou jejich jména a liší se i balením. Beluga se plní do skleniček s  modrým víčkem, Ossietra je uzavřena víčkem žlutým či zeleným a Sevruga červeným. Dalším určujícím faktorem kvality je podíl soli. Znalci považují za jediný pravý kaviár tzv. Malossol, který obsahuje méně než 6 % soli, existují však i  kaviáry s 10–12 %. Vyšší obsah soli znamená delší životnost, bohužel na úkor chuti. Méně kvalitní, nicméně také chutné jsou kaviáry červené – jikry z  lososovitých ryb od lososa po candáta, které neobsahují sůl vůbec nebo jen v minimálním množství. SPRÁVNÉ PODÁVÁNÍ Kvalitní kaviár je vždy lesklý, voní mořem a slanou vodou, nikdy rybinou ani kovem. Čím méně se jednotlivá vajíčka k  sobě lepí, tím je kvalitnější. Musí být skladován v  teplotě -2 až 0 °C (nepatří do mrazničky, při rozmražení vajíčka explodují), v níž vydrží až jeden měsíc. Konzumuje se ideálně 20 minut po vyjmutí z chladničky. Vzhledem k  tomu, že jakákoliv zbytečná manipulace může mít negativní vliv na jeho chuť, bývá často podáván v původní skleničce. Při servírování se vždy vyhněte kovu, kaviár v  kontaktu s  ním oxiduje a jeho chuť se znehodnotí. Proto je potřeba používat nádobí a lžičky z perleti, porcelánu, skla či umělé hmoty. Kaviár výtečně chutná samostatně, případně s  toastovým chlebem namazaným kvalitním máslem nebo ve společnosti ruských lívanečků zvaných bliny. Hodí se také na jednohubky a chlebíčky. Finlandia Vodka 40 % Vodka Carská Zlatá 40 % Absolut Raspberri Vodka 40 % • bal.: 1 l • cena za 1 l • bal.: 1 l • cena za 1 l • bal.: 1 l • cena za 1 l 272,50 329, 73* 299,00 361, 79* 296,00 358, 16* Kompletní nabídka na www.makro.cz/sortiment v kategorii Lihoviny p užittéh už ého o Velký podíl na kvalitě vodky má typ po použitého lihu (obilný, bramborový, vinný či melasový), voda použitá při její přípravě a počet destilací. PŘÍPITEK fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1425_18-19.indd 19 archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Luxus spojený s  kaviárem je umocněn nápoji, které doprovázejí jeho konzumaci. Lze se vydat cestou západní tradice a otevřít láhev pravého šampaňského, ale podle ruských carů a  důstojníků kaviár nejlépe doplní poctivá ruská vodka. Stejně dobře ovšem poslouží i  kvalitní vodky ze Švédska, Finska nebo Polska – o  původ nápoje se ostatně přou Rusové a Poláci. Za svou křišťálovou jiskru vděčí vodka pečlivému filtrování silné, nejčastěji obilné pálenky. Čím důkladnější je destilace, tím kvalitnější je vodka. Především v Rusku se nápoj s  vysokým obsahem alkoholu (35–70 %, nejčastěji 40 %) pije samostatně, ve světě většinou tvoří součást řady koktejlů a  long drinků. Poslední dobou na popularitě získává ochucená vodka (citron, černý rybíz...). Puristé trvají na konzumaci při teplotě 5–7 °C, ale řada milovníků dobrého jídla a pití preferuje vodku ledovou, především v  kombinaci s  kaviárem. Zejména vysoce kvalitní vodku byste však měli ochutnat při pokojové teplotě, abyste dokázali ocenit všechny její chuťové nuance. tw i tte r. c o m / m ak ro cr 19 11/5/14 1:29 PM