Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 19.11 .2014 do 16.12 .2014


Epikure - strana 21










     

Epikure - strana 21

Vzhled jednotlivých odrůd manga se mnohdy výrazně liší velikostí, tvarem i  zbarvením slupky. Plody mohou být kulaté, oválné, ledvinovité či srdcovité a barevná škála jejich tenké hladké slupky se pohybuje od zelené přes žlutou a oranžovou až po sytě červenou a  fialovou. Pod ní se ukrývá sladká a  šťavnatá sytě žlutá dužina, která obsahuje řadu cenných látek – vitaminy A, B, C a E, dále vápník, železo, draslík, hořčík a měď. Mango se konzumuje převážně syrové, a  to jako stolní ovoce nebo v ovocných salátech. Dřeň z dužiny se využívá pro přípravu omáček, čatní, zavařenin, sorbetů i  rozličných dezertů. Mango výborně chutná také v kombinaci s masem a rybami a používá se jako přísada do indického karí. Při teplotách pod 8 °C mango ztrácí na kvalitě, proto je – stejně jako řadu dalších exotických plodů – neskladujte v chladničce. 1 2 3 4 5 6 JAK NAKRÁJET MANGO? Slupku manga podélně nařízneme po obou stranách (1, 2) a plod následně rozdělíme na tři plátky (3). Pomocí malého nože opatrně nakrájíme dužinu na čtverečky tak, abychom nepoškodili slupku (4). Plátek manga poté obrátíme „naruby“ (5). Nakrájené kostičky se od sebe oddělí a můžeme je snáze vyjmout (6). VÍTE, ŽE… ... mango je botanicky příbuzné s  kešu ořechy a  jeho konzumace může u  citlivých osob vyvolat alergickou reakci? PEPINO Pepino není v  našich končinách příliš známé, obyvatelé Peru však tuto rostlinu z čeledi lilkovitých pěstovali již 800 let př. n. l. Plody jsou vejcovitě oválné a  mají hladkou slupku žluté barvy s výraznými pruhy. Chuť jejich měkké a šťavnaté dužiny připomíná cukrový meloun a hrušky. Pepino lze konzumovat i se slupkou, při zpracování do ovocných salátů, nápojů, zavařenin či sorbetů se však obvykle loupe. Může se podávat také k parmské šunce, podobně jako meloun. Dužina na vzduchu rychle hnědne, proto je vhodné ji pokapat čerstvou pomerančovou, limetkovou nebo citronovou šťávou. V  chladničce můžete plody bez problémů skladovat až sedm týdnů, při pokojové teplotě vydrží přibližně tři týdny. KIWI Kiwi neboli aktinidie čínská pochází z  jihozápadní Číny. Rostlina byla kultivována a následně rozšířena do celého světa z Nového Zélandu, který dodnes patří mezi významné producenty. Mimo to se kiwi pěstuje v Itálii, Francii, Řecku, Chile a Japonsku. Plody dozrávají velice pomalu a sklízejí se velmi časně – díky tomu zvládají dlouhé transporty bez ztráty kvality. V chuti a vůni lesklé zelené dužiny se snoubí tóny jahod, angreštu a  melounu. Kiwi obsahuje podíl vitaminu C srovnatelný s citrony, navíc je cenným zdrojem vitaminu E, draslíku, železa a vápníku. Nejčastěji se podává zasyrova, je oblíbenou ingrediencí ovocných salátů, hodí se k přípravě zavařenin a čatní. Vzhledem k obsahu actinidinu (enzym štěpící bílkoviny) není vhodné kombinovat kiwi s  mléčnými výrobky – velice rychle by totiž zhořkly. Tento enzym však můžete s úspěchem využít při přípravě steaků – maso potřené před úpravou rozkrojeným kiwi bude velmi křehké. Zralé plody lze skladovat v chladničce přibližně čtyři týdny, tvrdé kiwi nechte dozrát při pokojové teplotě a poté uskladněte. Kupon na 30% slevu na sortiment exotického ovoce získáte na www.makro.cz/ovoce Platnost kuponu: 19. 11. – 2. 12. 2014 cE1425_20-23.indd 21 11/5/14 5:28 PM