Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 19.11 .2014 do 16.12 .2014


Epikure - strana 22










     

Epikure - strana 22

O vo c e & z e le n in a KIWANO SHOOTER Ze zbylých ingrediencí připravíme osvěžující exotický drink. Plody kiwana vydlabeme, dužinu ochutíme limetkovou šťávou a špetkou soli. Bílý jogurt osolíme, opepříme a  vmícháme do něj sekanou mátu a dužinu z kiwana. Podáváme jako nápoj ke krevetovému koktejlu. KIWANO Zářivě oranžové plody pocházejí z africké pouštní oblasti Kalahari, v současné době se dovážejí také z Nového Zélandu a Portugalska. Poznávacím znamením jsou výrazné výstupky na slupce a  lesklá zelená dužina plná semínek, jejíž chuť v  sobě spojuje tóny banánů, limet, okurky, marakuji a melounu. Kiwano obsahuje velké množství vitaminu C, draslíku a hořčíku. Podává se vychlazené jako osvěžující stolní ovoce, používá se také do ovocných salátů, hodí se k přípravě dipů k masu a uplatní se rovněž v míchaných nápojích. Při pokojové teplotě můžete kiwano bez újmy na kvalitě skladovat několik týdnů, v chladničce se naopak velmi rychle kazí. KOKTEJL S KREVETAMI A KIWANEM & KIWANO SHOOTER (4 PORCE) 1 červená paprika 1 stroužek česneku ½ chilli papričky olivový olej 400 g vařených tygřích krevet 500 g bílého jogurtu 4 kiwana 1 limeta ½ ledového salátu 1 polévková lžíce nasekaného kerblíku máta sůl pepř ZNÁTE JE? PAPÁJA Papája má světle žlutou až červenou dužinu, jež obsahuje vysoký podíl cenných látek, zejména vitaminu C. Hodí se do ovocných salátů, dobře ladí s  drůbežím masem, mořskými plody a používá se také do pikantních čatní. MARAKUJA (MUČENKA) Marakuja se pěstuje v  mnoha rozličných odrůdách, které se liší zbarvením, tvarem i intenzitou chuti. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek, nejčastěji se konzumuje zasyrova, oblíbená je také ve formě šťávy. KARAMBOLA Dužnatý plod s  výraznými žebry má po nakrájení tvar hvězdy a je zajímavou dekorací sladkých pokrmů. Dužina má sladkou chuť s mírně nakyslými tóny a obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. PITAHAYA Pitahaya neboli dračí ovoce má červenou či žlutou šupinatou slupku a bílou, případně červenou dužinu s  velkým množstvím drobných semínek. Pitahaya nejlépe chutná čerstvá, používá se také do míchaných nápojů. LIČI Papriku, česnek a  chilli papričku nasekáme najemno a  orestujeme je na olivovém oleji. Vše vložíme do mísy, přidáme krevety a polovinu bílého jogurtu a opatrně promícháme. Dvě kiwana rozpůlíme, dužinu vydlabeme lžičkou a vmícháme ji do krevetové směsi. Ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem. Na závěr přidáme jemně nakrájený ledový salát a sekaný kerblík. Směs vložíme do vydlabané slupky kiwana a podáváme. 22 cE1425_20-23.indd 22 Drobné plody platí v  Číně za jeden z nejušlechtilejších druhů ovoce. Bílá dužina ukrytá pod pevnou drsnou slupkou má jemnou chuť a  hodí se do salátů, k masu i rybám. EPIKURE 11/4/14 11:37 AM