Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 19.11 .2014 do 16.12 .2014


Epikure - strana 8










     

Epikure - strana 8

Ma so VEPŘOVÉ SPECIALITY JITRNICE Jitrnice patří k  nejoblíbenějším zabijačkovým výrobkům. Fáš z vepřového ovaru, jater, plic a bílého pečiva se nejčastěji ochucuje solí, pepřem, česnekem, novým kořením a  majoránkou. Hmota se následně plní do pečlivě vypraných vepřových střívek a vaří 20 minut při teplotě kolem 85 °C. Jitrnice se mohou podávat prohřáté či opečené s čerstvým chlebem, hořčicí, křenem či nakládanou zeleninou. Oblíbeným pokrmem z  jitrnicové fáše je pečený prejt podávaný s vařenými bramborami a kysaným zelím. JELITA NESPOČET ÚPRAV Vepřové maso má všestranné využití – hodí se k  pečení, dušení, smažení, grilování i  vaření. K  minutkové úpravě jsou nejvhodnější krkovice, kýta, pečeně a panenská svíčková. Při přípravě dušených směsí a  gulášů se nejlépe uplatní plec, která se stejně jako krkovice a  bůček dá výborně využít také k pomalému pečení vcelku. Celé pečené prase či sele platí za zlatý hřeb každé oslavy a velké oblibě se rovněž těší zabijačkové produkty. Dobře prorostlá krkovice je ideální k  pečení. Před ním maso raději zprudka opečte, aby se na povrchu zatáhlo a  zůstalo šťavnaté. Plátky krkovice (s  kostí i  bez) jsou výtečnou volbou pro grilování, můžete ji naložit do nejrůznějších marinád. Krkovičku lze dále využít pro přípravu rolád a dušených pokrmů, vynikající je také uzená. Osvědčenou klasikou je řízek smažený v trojobalu. Nejkvalitnější a  nejdražší částí vepřového je panenka neboli svíčková, jež se nachází mezi hřbetem a  kýtou. Její jemné a  křehké maso se hodí k  pečení, na minutkovou úpravu i k přípravě soté a ragú. Oblíbený vepřový bůček se upravuje vykostěný nebo se žeberními kostmi. Hodí se na pečení, pro přípravu rolád a  často se přidává do základu masitých i  zeleninových pokrmů pro zvýraznění chuti. Rozdělený na jednotlivá žebírka, ideálně naložená do pikantní marinády, je oblíbenou pochoutkou z grilu. Většina ingrediencí pro přípravu jelit je stejná jako u jitrnic, navíc se však přidávají vařené kroupy a vepřová krev. Směs se plní do střívek, zašpejluje se a vaří pod bodem varu přibližně 25 minut. TLAČENKA Tradiční zabijačkovou lahůdkou je světlá či tmavá tlačenka. Připravuje se z pokrájeného masa z  plece, mletých vepřových kůží, vnitřností (srdce, jater, ledvinek apod.) a  vývaru z nožiček a kůží. V případě tmavé tlačenky je další ingrediencí vepřová krev. Zpracovaná směs se dochutí česnekem, majoránkou, solí a pepřem, napěchuje se do tlačenkových sáčků a  vaří na mírném ohni. Vychlazená tlačenka se nejčastěji podává s  čerstvou nakrájenou cibulí přelitá octovým nálevem. PEČENÉ KOLENO Grilované nebo pečené vepřové koleno je původně tradiční bavorskou specialitou (Schweinshaxe), ale velké obliby doznalo i v České republice. Vepřové koleno se na kůži nakrojí, potře směsí soli a pepře (případně dalšího koření) a poté se pozvolna peče na grilu či v troubě přibližně 2,5 hodiny. Během přípravy se potírá kořeněným roztokem nebo pivem. Upečené koleno se podává s bramborovými knedlíky, dušeným zelím a vychlazeným pivem. OVARY Vepřová játra • vakuově baleno • cena za 1 kg 32,90 37, 84* Vepřová střeva archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • bal.: kal. A 34/36 mm 91,5 m, kal. A 36/38 mm 91,5 m • cena za 1 bal. Zabijačkový balíček Vepřové koleno s kostí • původ: Česká republika • baleno v ochranné atmosféře • cena za 1 kg • přední, zadní • původ: Česká republika, Německo • vakuově baleno • bal.: cca 2 kg • cena za 1 kg od 59,90 68, 89* 279,00 320, 85* 48,90 56, 24* 8 cE1425_02-09.indd 8 Jako ovar se označuje maso z různých částí prasete, jež se vaří v osolené vodě, která může být ochucená kořením či kořenovou zeleninou. Obvykle se takto upravuje vepřová hlava a lalok, plec, bok, dále to mohou být vnitřnosti jako srdce, plíce, slezina, játra a  ledvinky, oblíbené je také vařené vepřové koleno. Ovar bývá prvním pokrmem během zabijačky. Podává se na velkých mísách, z nichž si každý vybere podle chuti. Tradičním doplňkem je strouhaný křen s jablky, hořčice (více na str. 10) a čerstvý chléb. ZABIJAČKOVÁ POLÉVKA Zabijačková polévka se připravuje z vývaru, v němž se vařil ovar. Do něj se přidají nevařené kroupy a vepřová krev a pozvolna se vaří asi 30 minut. Na závěr se polévka ochutí česnekem a sušenou majoránkou. Pokud chcete polévku uskladnit v chladničce či zamrazit, nedochucujte ji – mohla by zkysnout. EPIKURE 11/5/14 5:22 PM