Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 19.11 .2014 do 2.12 .2014


Čerstvé potraviny - strana 15










     

Čerstvé potraviny - strana 15

Koláč Štědrák Suroviny na 10 porcí: Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) Těsto: Mouka polohrubá Žloutek Sůl kamenná Cukr krupice Vanilínový cukr Horeca Select Sádlo vepřové, škvařené Droždí Mléko 1,5 % Citron (na kůru) Vejce (na potření) Ořechová náplň: Horeca Select Vlašské ořechy – jádra Cukr krupice Voda (na cukrový sirup) Vanilkový lusk čerstvý – dřeň Maková náplň: Mák mletý Cukr krupice Mléko 1,5 % Horeca Select Skořice mletá Povidlová náplň: Švestková povidla bez jablek Cukr krupice Horeca Select Skořice mletá Tuzemák Tvarohová náplň: Tvaroh měkký Cukr krupice Vanilkový lusk čerstvý – dřeň Vejce Citron (na kůru) Pudinkový prášek vanilkový 500 g 20 g 0,5 g 100 g 20 g 80 g 40 g 300 g 50 g 50 g 5,50 Kč 3,70 Kč 0,01 Kč 1,89 Kč 0,01 Kč 3,24 Kč 1,71 Kč 3,24 Kč 2,10 Kč 2,55 Kč 150 g 120 g 120 g 0,3 g 53,97 Kč 2,27 Kč 150 g 120 g 150 g 0,5 g 19,77 Kč 2,27 Kč 1,62 Kč 0,15 Kč 0,84 Kč Obtížnost: Pracovní postup: 3h • Příprava kvásku (cca 8 minut): Droždí promícháme s trochou cukru. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohruhé mouky a vymícháme v řídké těstíčko – kvásek, který necháme 150 g 6,23 Kč na teplém místě do 40 °C vykynout. 50 g 0,95 Kč • Příprava těsta (cca 30 minut): Na dno kotlíku dáme špetku soli, pak přidáme prosátou mouku, 0,5 g 0,15 Kč cukr, žloutek, rozpuštěné sádlo, vanilínový cukr, část mléka a vykynutý kvásek. Pozvolna, na rychlost 1, 30 g 4,20 Kč v univerzálním stroji hákem vymícháme těsto, do kterého přiléváme zbylé mléko. Těsto zpracováváme asi 15 minut. Správně vypracované těsto je polotuhé, měkké konzistence, na povrchu hladké a lesklé. 250 g 9,98 Kč Toto těsto lehce posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto 100 g 1,89 Kč rozvážíme na 5 dílů, každý díl samostatně vyválíme na tenko. Plech na pečení si potřeme sádlem. 0,3 g 0,84 Kč • Příprava náplní: Povidlová náplň (cca 5 minut): Švestková povidla dáme do kastrůlku, ochutíme je 50 g 2,55 Kč cukrem, skořicí, rumem a dobře promícháme. Maková náplň (cca 10 minut): Do kastrůlku si dáme 50 g 2,10 Kč mletý mák, přidáme mléko, cukr, mletou skořici a vaříme do husté konzistence. Před použitím necháme náplň vychladnout. Ořechová náplň (cca 10 minut): Z vody a cukru si svaříme sirup, do kterého 20 g 0,90 Kč nasypeme mleté ořechy a svaříme do husté kaše. Náplň ochutíme zrnky čerstvé vanilky. Hotovou náplň Cena za jednu porci** : necháme zchladnout. Tvarohová náplň (cca 5 minut): Do mísy vložíme měkký tvaroh, přidáme cukr, citronovou kůru, vejce, pudinkový prášek, zrnka čerstvé vanilky a vše dobře vymícháme. • Sestavení koláče (cca 120 minut): Na připravený plech položíme kulatou dortovou formu – ráfek. Každý díl vykynutého těsta vyválíme do kulata, pokud možno stejné velikosti, jako je ráfek. Do ráfku položíme vyválený díl těsta, na který pomocí cukrářského sáčku naneseme ořechovou náplň. Pečlivě ji nanášíme i do okraje koláče. Na ni položíme druhý, vytvarovaný díl těsta a prsty upravíme do ráfku. Následuje maková náplň. Na ni opět umístíme vyválený díl těsta. Každé těsto musíme rovnoměrně rozložit, aby měl koláč správný tvar i po upečení. Následuje tvarohová náplň, kterou opět zakryjeme plátem těsta. Nakonec na povrch naneseme povidlovou náplň. Poslední těsto rozdělíme na 10 dílů, ze kterých vyválíme válečky. Musí být stejně silné, neboť jimi vytvoříme na náplni mříž, která bude dekorací koláče. Takto sestavený koláč necháme vykynout asi 45 minut. Musíme ho přikrýt čistou utěrkou, aby neosychal. Vykynutý Štědrák potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 165 °C asi 50 minut. Doba pečení závisí na výšce koláče a také na spotřebiči, ve kterém pečeme. • Servírování: Po upečení necháme koláč vychladnout. Poté ho krájíme na porce. Jednotlivé porce sypeme moučkovým cukrem, který ochutíme prázdnými vanilkovými lusky. 13,46 Kč Vlašské ořechy 149,90172,39* jádra cF1425_01-16.indd 15 bal.: sáček 500 g cena za 500 g 49,9057,39* Mák modrý bal.: sáček 500 g cena za 500 g 41,5047,73* Švestková povidla bal.: 4 kg cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Název položky 15 5.11.14 14:00