Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí maso

Platnost od 11.2 .2015 do 10.3 .2015


Hovězí maso - strana 10



















































     

Hovězí maso - strana 10

O vo c e & z e le n in a V jídelníčcích bývá pálivost pokrmu mu oz ozna označonačo načo na čo-vána nejčastěji symboly papriček. Čím více symbolů, tím silnější zážitek. Pokud jste to s  ostrostí pokrmu přehnali, přidejte neutrální ingredience – do omáčky na špagety například několik rozmixovaných rajčat, do asijského pokrmu kokosové mléko apod. Je-li to v souladu s chutí pokrmu, pomůže i mírné přislazení. OHNIVÁ ŠKÁLA Na světě roste zhruba 200 druhů pálivých paprik a  jejich barva, tvar ani velikost nic nevypovídají o síle pálivého zážitku. Např. podlouhlá, tenká, temně červená Chilli Thai Hot Red je extrémně pálivá, kdežto vzhledově podobná červená italská paprička peperoncino je mnohem slabší. Hodně ostré druhy se do pokrmů přidávají nakrájené najemno a  v  malém množství, ty mírnější lze podávat plněné, například smetanovým sýrem, a servírovat vcelku. Pálivost chilli papriček se měří různými stupnicemi. Nejčastěji se používá Scovilleho stupnice (pojmenovaná po americkém chemikovi Wilburovi L. Scovillem). Podle ní má obyčejná paprika nulu, zatímco paprička Trinidad Moruga Scorpion dosahuje hodnoty až 2 000 000 jednotek pálivosti. SCOVILLEHO STUPNICE PÁLIVOSTI Paprička Jednotky (SHU) Sladká paprika 0 Pimiento/Peperoncino 100–500 Santa Fe Grande 500–1000 Poblano/Ancho 1000–1500 Rocotillo 1500–2500 Jalapeño 2500–5000 Chipotle 5000–10 000 Serrano/Manzano/De Arbol 10 000–30 000 Cayenne/Tabasco 30 000–50 000 Piquin/Chiltepin 50 000–100 000 Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye 100 000–350 000 Red Savina Habanero 350 000–600 000 Naga Jolokia 800 000– –1 000 000 Trinidad Scorpion Butch T cca 1 463 700 Trinidad Moruga Scorpion cca 2 000 000 Čistý kapsaicin 16 000 000 Veškerá hodnocení tohoto typu jsou nicméně pouze přibližná, pálivost papriček totiž ovlivňuje řada faktorů, jako je typ půdy, množství slunečního záření a doba sklizně. I  plody utržené ve stejnou dobu ze stejné rostliny se mohou ve stupni pálivosti lišit. 10 cE1505.indb 10 OSTRÉ KOŘENĚNÉ PESTO 6 čerstvých chilli papriček 3 stroužky česneku 4 snítky petržele 6 snítek koriandru 1 stéblo citronové trávy 1 polévková lžíce mletého římského kmínu 6 polévkových lžic olivového oleje 1 limetka sůl, pepř Papričky rozkrojíme napůl, zbavíme je semen a  nakrájíme nadrobno. Nasekáme česnek a  omyté a  osušené bylinky. Vymačkáme šťávu z limetky. Koření smícháme v  míse a  pozvolna přiléváme olivový olej a limetkovou šťávu. Nakonec vše rozdrtíme v hmoždýři nebo rozmixujeme tak, aby vzniklo pesto. EPIKURE 1/27/15 11:16 AM