Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí maso

Platnost od 11.2 .2015 do 10.3 .2015


Hovězí maso - strana 14



















































     

Hovězí maso - strana 14

Ryby FILETOVÁNÍ A VYKOSTĚNÍ K filetování tresky jsou zapotřebí ostré nože a několik jednoduchých kroků: nejprve odstřihneme prsní ploutve (1), pak velkým nožem čistě odřízneme hlavu (2) a řízneme podél zad (3). Zasuneme nůž pod horní filet a odřízneme ho pod páteří (4), pak uvolníme druhý filet nad páteří a vyjmeme všechny kosti. 1 2 4 Vytahování kostí tí b bude ude ude ud jednodušší, pokud tresčí filet položíte na lahev nebo jiný oblý předmět. 3 5 6 Při filetování se odstraní většina velkých kostí, ale zůstanou tzv. špendlíkové, které znepříjemňují konzumaci. Položíme rybu kůží dolů a  tupou stranou nože přejedeme po konečcích kostí tak, aby trochu vystoupily z masa. Pak je jednu po druhé vytáhneme kleštičkami nebo pinzetou (5). Filet nakrájíme na jednotlivé porce (6). TRESČÍ FILET NA LŮŽKU ZE ZELENINY (4 PORCE) 100 g mrkve 100 g pórku 100 g celeru 250 ml bílého vína 500 ml rybího vývaru 500 g tresčích filetů 500 g brambor 75 g másla 1 svazek petržele sůl, pepř Oloupanou zeleninu nakrájíme na jemné nudličky. Víno a  rybí vývar přivedeme k  varu, lehce ochutíme, přidáme zeleninu a necháme 5 minut stát. Vykostěný filet nakrájíme na proužky a 5–7 minut lehce povaříme pod bodem varu, jinak se protein v mase srazí a filet se rozpadne. Mezitím oloupeme a  dáme vařit brambory, rozmačkáme je s  máslem a  jemně nasekanou petrželí, osolíme a  opepříme. Podáváme s  vařenou kořenovou zeleninou a treskou. KOUŘOVÝ POKRM Kouř z  dýmky se foukne pod skleněnou pokličku, která přikrývá hotový pokrm, a ten nasákne příjemnou kouřovou vůni. Hosté si po zvednutí pokličky užijí jak efektu stoupajícího kouře, tak jeho aroma. Náplně do dýmky používané k tomuto účelu mají různé vůně (např. jalovec nebo olivy). Pokud náplň před použitím lehce navlhčíte, kouř bude hustší, lehčí a voňavější. 14 cE1505.indb 14 EPIKURE 1/27/15 11:17 AM