Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí maso

Platnost od 11.2 .2015 do 10.3 .2015


Hovězí maso - strana 17



















































     

Hovězí maso - strana 17

Č očka je rozšířená po celém světě a  rozličné způsoby jejího použití v  národních kuchyních jen potvrzují její široký kulinářský potenciál. Z  loupané červené čočky oblíbené v  Indii se vaří hutné polévky a  pikantní zeleninové směsi ochucené aromatickým kořením. K tradičním pokrmům jižní Indie a Srí Lanky patří sambar – vydatná polévka z čočky a různých druhů zeleniny, jež se připravuje v mnoha regionálních variantách. K jejímu dochucení se používá například chilli (více na str. 8), semínka pískavice a  koriandru, kari, strouhaný kokos či skořice a přílohou nejčastěji bývají křupavé placky papadum nebo čočkovo-rýžový koláč. Ve východní Asii jsou oblíbená ostrá kořeněná pyré z  čočky, v  západní Evropě se nejčastěji podává jako příloha, například orestovaná na olivovém oleji s česnekem a cibulí, oblíbená je také v salátech. V severní Evropě hrají prim čočkové „eintopfy“ se zeleninou servírované ke klobáskám, v  České republice je klasickou kombinací čočka zahuštěná jíškou a doplněná uzeným masem, uzeninou nebo volským okem. PROTI NADÝMÁNÍ Mnoho lidí se čočce a dalším luštěninám vyhýbá kvůli riziku následného nadýmání. Obavy jsou na místě zejména u druhů s tvrdou slupkou, která je těžko stravitelná. Problémům lze předejít delším namočením čočky do vody, kterou posléze slijeme. Během úpravy se doporučuje sbírat vznikající pěnu a  k  čočce přidat čerstvé bylinky, např. libeček, majoránku, saturejku, bobkový list nebo šalvěj. Konzumace naklíčené čočky a  červené loupané varianty by se měla obejít bez potíží. ČOČKOVÝ SALÁT (6 PORCÍ) 125 g červené čočky 125 g žluté čočky 125 g černé čočky Beluga zeleninový vývar 1 cibule 2 jablka olej na orestování 40 ml bílého vinného octa 1 citron na šťávu 1 polévková lžíce hořčice 2 polévkové lžíce medu 100 ml slunečnicového oleje 100 g jarní cibulky 1 svazek pažitky 250 g slaniny sůl, pepř Čočku uvaříme v  zeleninovém vývaru na skus – každý druh zvlášť. Cibuli a  jablka nakrájíme na proužky a  zlehka je orestujeme na oleji. Vlijeme vinný ocet a  vše přidáme k  uvařené čočce. Citronovou šťávu smícháme s  hořčicí, medem a  olejem, směs lehce osolíme a  promícháme ji s  čočkou. Poté přidáme nakrájenou jarní cibulku a  podle potřeby vše dochutíme solí a pepřem. Salát ozdobíme pažitkou a podáváme se slaninou opečenou dokřupava. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1505.indb 17 tw i tte r. c o m / m ak ro cr 17 1/27/15 11:17 AM