Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí maso

Platnost od 11.2 .2015 do 10.3 .2015


Hovězí maso - strana 18



















































     

Hovězí maso - strana 18

K o lo n iá l DRUHY ČOČKY Každý druh čočky má specifické vlastnosti, od nichž se odvíjí způsob a  doba přípravy. Hnědá čočka má velmi pevnou slupku, proto je vhodné ji před vařením namočit, aby se doba vaření zkrátila. U ostatních druhů není namáčení obvykle zapotřebí – záleží však vždy na konkrétním typu. Podrobný návod k přípravě bývá běžně uvedený na obalu. ČOČKA MÁ PESTRÉ VYUŽITÍ V TEPLÉ I V E STUDENÉ KUCHYNI. UMBRIJSKÁ ČOČKA Čočka pěstovaná na náhorní plošině Castellaccia v  Itálii má hnědá robustnější semena, která po uvaření zůstávají pevná na skus. Výborně se hodí do salátů, její použití je však všestranné. ČERNÁ ČOČKA (BELUGA) Gurmáni nejvíce oceňují černou čočku nazývanou také Beluga – svým vzhledem totiž připomíná pravý kaviár z  jesetera a během vaření se stejně jako tato lahůdka zbarvuje mírně do šeda. Drobná černá semena s lesklým povrchem a velmi jemnou chutí po tepelné úpravě dobře drží tvar. Největším producentem černé čočky je Kanada. ČOČKA CHAMPAGNE Francouzská čočka patří k  exkluzivním druhům a  je oblíbenou ingrediencí vyšší gastronomie. Pochází ze slavného vinařského regionu Champagne, má hnědou barvu s  nádechem do červena a  plnou chuť. Podává se jako příloha, výtečná je také do salátů. ČERVENÁ ČOČKA HNĚDÁ ČOČKA V  našich končinách je nejčastější variantou větší hnědá čočka. Má výraznou chuť, dobře drží tvar a využívá se do polévek, jako příloha i pro přípravu nejrůznějších pomazánek. Červená čočka je rozšířená po celé Asii, oblibu si však vydobyla i  v  západní kuchyni. Nejčastěji se prodává v loupané formě, k dispozici je však i varianta se slupkou. Výhodou je rychlá doba přípravy, ale během ní je třeba čočce věnovat pozornost, aby se nepřevařila a  nerozpadla. Využití najde při přípravě polévek, pomazánek, dipů i placek a skvěle se hodí také k zahušťování masových a zeleninových směsí. ZDRAVÉ CHUŤOVÉ VARIACE ČOČKA PUY Tmavě zelená čočka Puy se pěstuje ve francouzském regionu Auvergne od římských dob. Semena jsou velmi bohatá na cenné látky, mají pevnou konzistenci a  chuť s  lehce oříškovým nádechem. 18 cE1505.indb 18 Čočka obsahuje řadu důležitých vitaminů, minerálů a stopových prvků, sacharidy, bílkoviny a také vlákninu. Významné zastoupení mají vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu, podporují krvetvorbu a  působí pozitivně na nervovou soustavu. Společně s  čočkou tělo dále přijímá značné množství železa, selenu, zinku, draslíku a chromu. V  lidovém léčitelství se tato luštěnina používá také ve formě obkladů na vnější poranění či otoky končetin. S čočkou skvěle ladí kořenová zelenina, cibule, rajčata, paprika či brambory, k  ochucení jsou vhodné čerstvé bylinky jako pažitka, petržel, koriandr, zajímavé je také využití česneku, zázvoru a  chilli. Červenou čočku ideálně doplní aromatické kořenicí směsi typu kari či garam masala. Vařenou čočku lze podávat jako přílohu k  pečenému, grilovanému a  uzenému masu, výborně se hodí k rybám, chutná také s vejci a v salátech si dobře rozumí s čerstvými sýry typu feta. EPIKURE 1/27/15 11:17 AM