Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí maso

Platnost od 11.2 .2015 do 10.3 .2015


Hovězí maso - strana 20



















































     

Hovězí maso - strana 20

Vín o & d e stilá ty ITALSKÉ LIMONCELL O ZÍSKALO OCHRANNO U ZNÁMKU PŮVODU. J emný likér Grand Marnier (obsah alkoholu 40 %) s příchutí hořkých pomerančů se ve Francii vyrábí podle tajné receptury od roku 1880. Na myšlenku spojit koňak s  esencí z  karibských hořkých pomerančů přišel Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle. Původní název likéru Curaçao Marnier byl na doporučení hoteliéra Césara Ritze změněný na Grand Marnier. Začátkem 20. století nápoj získal oblibu ve vyšší společnosti, několik lahví bylo nalezeno i ve vraku Titaniku. Je neodmyslitelnou součástí Crêpes Suzette  – flambovaných palačinek přelitých sirupem z  cukru, pomerančové šťávy a  likéru. Přidává se do těsta nadýchaného Grand Marnier soufflé, uplatní se při přípravě krémů do dortů či rolád, výtečně chutná s  flambovaným ovocem i  jako „zálivka“ na ovocný salát. AMARETTO (obsah alkoholu 28 %) Historie italského likéru s vůní mandlí sahá do počátku 16. století. Podle legendy ho jako první ochutnal v  Lombardii malíř Bernardino Luini. Jeho modelka – jedna tamější vdova  – mu darovala domácí brandy ochucenou meruňkovými peckami. V  současnosti se k  výrobě používají hořké mandle nebo meruňkové pecky, případně kombinace obou, dále bylinky, vanilka a jiné druhy koření. Chuť likéru vzdáleně připomíná marcipán, proto se přidává do dezertů. Nejznámější je tiramisu s piškoty namáčenými do likéru a kávy. Amaretto skvěle ladí s čokoládou, využít je lze při přípravě máslových, smetanových či tvarohových krémů, cukroví, perníků a sušenek. LESK A SLÁVA LIKÉRŮ Aromatické likéry povzbuzují chuť k jídlu, jsou skvělou tečkou za menu, používají se do proslulých míchaných nápojů a dodají vůni a chuť řadě dezertů. 20 cE1505.indb 20 COINTREAU (obsah alkoholu 40 %) Francouzský likér destilovaný z pomerančové kůry se vyrábí od roku 1875 a každý rok se ho prodá více než 10 milionů lahví. Původním výrobcem byla rodinná společnost Cointreau Distillery ze západofrancouzského města Angers, která čirý pomerančový likér produkovala pod názvem Curaçao Blanco Triple Sec. Jeho základ netvoří koňak – citrusová kůra se louhuje v čistém lihu. Podává se jako aperitiv či digestiv, je oblíbenou přísadou do míchaných nápojů a  při vaření má podobné využití jako Grand Marnier. EPIKURE 1/27/15 11:17 AM