Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí maso

Platnost od 11.2 .2015 do 10.3 .2015


Hovězí maso - strana 3



















































     

Hovězí maso - strana 3

V gastronomii se stále výrazněji prosazuje princip udržitelného vývoje a  odmítání jakéhokoliv plýtvání potravinami. Vede k  zodpovědnému využití zdrojů a  současně klade větší důraz na jejich kvalitu. Vedle morálně-etických důvodů se samozřejmě hlásí o slovo i kulinářský pohled na věc. V  případě hovězího masa nabízejí opomíjené části možnost vyzkoušet nové postupy i kombinace, a zajímavě tak zpestřit jídelníček. Potenciál vnitřností, drobů a dalších částí hovězího objevili světoví kulinární odborníci už dávno, v posledních letech ho začínají oceňovat také čeští hobby kuchaři i  profesionálové. V  jídelníčcích vyhlášených českých restaurací se proto s méně známými částmi hovězího lze setkat stále častěji. SOUSTO PRO ZDRAVÍ Hovězí maso obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. V  první řadě je cenným zdrojem bílkovin a  dodává tělu vitaminy skupiny B, které se mimo jiné podílejí na tvorbě červených krvinek. Zanedbatelný není ani obsah vitaminu D a  E a  dalších minerálních látek a stopových prvků, jako jsou hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, selen či zinek. V případě vnitřností, zejména pak ledvinek a jater, je obsah uvedených látek až třikrát vyšší a jsou také velmi bohaté na vitamin A. DRŠŤKY VÍTE, ŽE… … termín „od hlavy po oháňku“ poprvé zmínil britský šéfkuchař Fergus Henderson na konci 90. let 20. století? Nazval tak svou knihu, v níž propagoval respekt k jatečným zvířatům a  maximální zužitkování všech typů masa včetně vnitřností a  jiných opomíjených částí, které často nenacházely žádné využití. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1505.indb 3 tw i tte r. c o m / m ak ro cr 3 1/27/15 11:15 AM