Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí maso

Platnost od 11.2 .2015 do 10.3 .2015


Hovězí maso - strana 9



















































     

Hovězí maso - strana 9

T radiční sousloví „plněný paprikový lusk“ je botanicky nesprávné. Plody paprik se totiž překvapivě řadí mezi bobule s  vysychavým zdužnatělým oplodím. Spadají pod rod paprika (Capsicum) a  čeleď lilkovitých (Solanaceae). Do Evropy se dostaly na lodích Kryštofa Kolumba  – lidé žijící na území dnešního Mexika používali chilli papričky k ochucení jídla už před 9000  lety a  pálivé plody dosud patří k neopominutelným přísadám latinsko-americké kuchyně. Nejostřejší pokrm pochází z Indie a těší se oblibě na mnoha místech světa, zejména ve Velké Británii. Je jím vindaloo – vepřové, drůbeží nebo jehněčí maso marinované ve víně a koření. Pálivou kuchyní se proslavily i další oblasti – Thajsko, západní Čína nebo subsaharská Afrika. Evropané dávají přednost mírnějšímu stupni ostrosti, ale chilli tu rovněž má své místo, například v italských spaghetti all’arrabbiata. Stále větší popularitu získávají sladká jídla s chilli, třeba v kombinaci s čokoládou. PŘÍPRAVA A KONZERVOVÁNÍ Za svou výraznou chuť vděčí chilli papričky rostlinnému alkaloidu kapsaicinu. Obsahují ho zejména semena a přepážky uvnitř plodu. Netoužíte-li tedy po extrémním zážitku, je potřeba všechny tyto vnitřní části před vařením odstranit. Kapsaicin je dráždivý, proto je při krájení vhodné používat rukavice, případně si po práci pečlivě umýt ruce, abyste si náhodou nesáhli do oka nebo se nedotkli sliznice. Při skladování na chladném suchém místě vydrží čerstvé chilli papričky několik týdnů, sušený prášek nebo vločky až dva roky. Čerstvé plody můžete usušit, navlečené na niti vypadají velmi dekorativně. ODSTRAŇ OVÁNÍ SE MÍNEK Lze z  nich také bez velké námahy a  nákladů připravit chutný olej. Stačí vložit plody do lahve a zalít je olejem tak, aby v ní po uzavření nezbylo ani trochu vzduchu. Nejlepší je neutrální olej – arašídový nebo bodlákový, použít lze i olivový. Asi po čtyřech týdnech olej získá chuť a  poslouží např. k  ochucení polévek a  omáček, těstovin, masa, ryb a zeleniny. Pokud si vyrábíte vlastní nudle, zkuste přidat do těsta několik kapek pálivého oleje. VÍTE, ŽE… … milovníci chilli papriček se na pozvání International Chili Society již od roku 1967 každoročně setkávají v  USA na kuchařské soutěži nazvané Annual World’s  Championship Chili Cookoff? Soutěží ve čtyřech kategoriích: chilli, chilli verde, salsa a  volný styl. Pokrmy jsou hodnoceny podle chuti, konzistence, vůně, barvy a pálivosti. Autor nejlepšího receptu získá 25 000 dolarů. Všechny vítězné recepty od počátku soutěže i  další informace o  akci najdete na www.chilicookoff.com. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1505.indb 9 tw i tte r. c o m / m ak ro cr 9 1/27/15 11:16 AM