Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ryby

Platnost od 11.3 .2015 do 7.4 .2015


Ryby - strana 13



















































     

Ryby - strana 13

N ejvětší popularitě se v  České republice těší kapr. Původně postní pokrm našel v zajímavých úpravách cestu na slavnostní stoly – tuzemskou velikonoční specialitou je kapr nadívaný. Tyto ryby pocházejí z Asie a od středověku zdomácněly ve všech částech Evropy, velmi dobře se jim daří v akvakultuře. Mohou dorůst do délky až 1 m, na trh však zpravidla přicházejí zhruba dvoukilové exempláře 30–40 cm dlouhé. Větší kapři ve věku 1–3 roky jsou chutnější, menší nemají dostatek tuku potřebného k rozvinutí plné chuti masa. Bahnitá voda z rybníků měla negativní vliv na chuť kapřího masa, proto se doporučovalo ponechat živou rybu několik dní v  čisté vodě. Filety se pak nakládaly do tučného mléka, aby se zbavily bahnité příchuti. Současní kapři většinou pocházejí z rybích farem s čistou vodou a lze je konzumovat ihned po vylovení. Na nezaměnitelnou, lehce ořechovou chuť masa má vliv kapří potrava – plankton, vodní šneci, hmyz a  červi, farmované ryby často dostávají také cereálie, kukuřici a sóju. ŠIROKÝ REJSTŘÍK ÚPRAV Vynikající chutí i  vzhledem překvapí celý kapr naplněný zeleninou a pečený v troubě. Prodávají se také podélně rozpůlení kapři s hlavou a ocasní ploutví. Půlky ryby lze obalit v  mouce a  fritovat. Nespočet úprav nabízejí rovněž filety s kůží i bez ní. Při úpravě namodro se celá ryba zvolna vaří při teplotě do 80 °C ve vývaru doplněném kvalitním octem nebo bílým vínem, díky nimž povrch kapra získá modravý lesk. Oblíbenou vánoční lahůdkou je kapr načerno. Dalšími možnostmi jsou smažení, vaření v  páře, fritování, uzení či rybí fondue, s kapřím masem skvěle ladí houby a papriky (včetně těch pálivých). K nejčastějším přílohám patří bramborový salát a vařené či smažené brambory. Z PŮVODNÍHO DIVOKÉHO KAPRA ZVANÉHO SAZAN BYLY VYŠLECHTĚNY ČTYŘI FORMY: KAPR ŠUPINATÝ, LYSEC S OSTRŮVKY ŠUPIN, LYSEC ŘÁDKOVÝ A KAPR HLADKÝ, ZVANÝ TAKÉ NAHÁČ, JEHOŽ PŘÍPRAVA K VAŘENÍ JE NEJSNAZŠÍ. KAPR NA ZELENINĚ (6 PORCÍ) 1 50 ml olivového oleje 100 ml bílého vína 250 ml rybího vývaru po 6 snítkách šalvěje, rozmarýnu a tymiánu sůl, pepř cukr 3 2 Kapra opláchneme ve studené vodě, lehkým poklepáváním utěrkou ho osušíme a na povrchu vytvoříme několik mělkých diagonálních zářezů (1). Rybu uvnitř osolíme a  naplníme plátky citronu, česneku a trochou bylinek. Povrch posypeme solí a pepřem a  do zářezů vložíme plátky citronu a  snítky šalvěje (2). Pokapeme olivovým olejem. Oloupanou zeleninu nakrájíme na silnější špalíčky a cibuli na jemné proužky. Ochutíme solí, pepřem a  špetkou cukru, přidáme zbývající bylinky, bílé víno a vývar a rozprostřeme na pekáč (3). Kapra uložíme na zeleninové lůžko a pečeme 45 minut při teplotě 160 °C (4). Ryba je hotová, když lze lehce vytáhnout hřbetní ploutev. Podává se vcelku (5). POCHÁZÍ Z ČESKÉHO CHOVU Kapr obecný, kuchaný • lat.: Cyprinus carpio • vel.: 1,7–2,5 kg/ks • původ: Česká republika, chov • cena za 1 kg 5 115,00 132, 25* fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1507_12-15.indd 13 4 tw i tte r. c o m / m ak ro cr archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 1–2 kapři (asi 2,5 kg) 1 citron 4 stroužky česneku 250 g kořene petržele 250 g mrkve 250 g celeru 2 červené cibule 13 2/25/15 6:13 PM