Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ryby

Platnost od 11.3 .2015 do 7.4 .2015


Ryby - strana 14



















































     

Ryby - strana 14

Ryby CANDÁT Jednou z  nejchutnějších sladkovodních ryb je candát. Dravá ryba z čeledi okounovitých preferuje chladná jezera a pomalu tekoucí řeky, lze ji najít i v poloslané vodě, např. v Baltickém moři. Dorůstá délky až 1 m a hmotnosti 7 kg, většinou však měří méně než 50 cm. Poměrně drobná tlama jí umožňuje lov pouze malých ryb. Candáti se začínají chovat i  na rybích farmách, ale voda musí obsahovat hodně kyslíku. Tento chov je však poměrně náročný a množství chovaných candátů je velmi nízké. Vzhledem a  chutí jsou podobní štikám, dokážou se však rozmnožovat i v řekách, jejichž tok byl upraven a v nichž štiky obtížně hledají místa vhodná ke tření. Candát je oblíbený v  Rakousku a  Maďarsku, odkud pochází většina základních druhů úprav, a lze ho využít k přípravě všech receptů počítajících se štikou. Ryby jsou v  prodeji vcelku i  filetované, čerstvé nebo mražené. Bílé libové (asi 1 g tuku na 100 g masa) pevné maso je po šetrném rozmražení srovnatelné s  masem čerstvým. Snadno se filetuje a vykosťuje. Větší ryby se hodí k nadívání, lze je pomalu vařit, dusit na víně, smažit v  trojobalu nebo ochuceném těstíčku, péct (např. v solné krustě či na másle) i grilovat. CANDÁT V BALÍČKU (6 PORCÍ) archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 2 dužnaté snítky celeru bez listů 1 hlavička čerstvého česneku 1 malá chilli paprička 200 g cherry rajčátek 12 kousků pečicího papíru (25 × 25 cm) 6 filetů candáta (900 g) 12 polévkových lžic olivového oleje 6 lístků koriandru sůl, pepř kuchyňský provázek 1 2 3 4 5 6 Očištěný celer a česnek nakrájíme na jemné plátky (1). Rozpůlíme chilli papričku, vyjmeme z ní semínka, nakrájíme ji na malé kousky a  smícháme s  česnekem a  celerem. Rajčátka nakrájíme na plátky. Dva kousky pečicího papíru položíme na sebe, do středu dáme směs celeru, česneku a chilli, na ni uložíme omytý a osušený filet (2), 2–3 plátky rajčete a lístek koriandru (3). Ochutíme solí a pepřem a pokapeme olivovým olejem. Papír složíme do balíčku (4) a  zavážeme ho provázkem tak, aby připomínal balené bonbony (5). Balíčky pečeme (6) 20 minut v  troubě předehřáté na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C). Podáváme s  čerstvou olivovou bagetou a dobře vychlazeným bílým vínem (7). Candát obecný, filet s kůží • lat.: Stizostedion lucioperca • vel.: 200–800+ g/ks • původ: Rusko, chov • cena za 1 kg 479,00 550, 85* 7 14 cE1507.indb 14 EPIKURE 2/25/15 12:58 PM