Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ryby

Platnost od 11.3 .2015 do 7.4 .2015


Ryby - strana 15



















































     

Ryby - strana 15

ŠTIKA Extrémně dravá ryba překvapí jemností libového a  chutného masa. Vyskytuje se v  jezerech, velkých rybnících a  volně plynoucích řekách téměř ve všech světadílech. Číhá skrytá ve vodních rostlinách a širokou tlamou uchvátí vše, co se mihne kolem, nepohrdne ani menšími příslušníky vlastního druhu. Je charakteristická vyvinutou hřbetní ploutví, která jí umožňuje rychlý pohyb a  náhlé změny směru. Běžně dosahuje délky kolem 50 cm, max. 150 cm při hmotnosti 35 kg. Zbarvení se liší podle věku a místa výskytu. Farmový chov je vzhledem ke štičí agresivitě poměrně obtížný, lze však chovat mírumilovné křížence štiky obecné a masquinongy. Jemné, světlé, libové (2 % tuku) a  chutné maso mladých štik se uplatní při pozvolném smažení, vaření v  páře, sous-vide, dušení, grilování, fritování, pečení v těstě, vcelku i ve formě filetů. Solí se až po úpravě. Starší exempláře se hodí do nádivek, pirohů, terin a knedlíčků. V Evropě se štika nejčastěji plní bylinkami a plátky citronu, oblíbená je i  švestková nádivka nebo mandle a  rozinky. Osvědčily se rovněž kombinace s  koprem, křenovou omáčkou, estragonem či fenyklem. Milovníci exotiky mohou vyzkoušet zázvor a šafrán. Stejně jako další druhy ryb i štika zaboduje v aspiku. Nepříjemné je velké možství ostrých kostí ve tvaru Y. Jsou však přehledně uspořádané ve dvou řadách a s trochou praxe a zručnosti je lze po uvaření snadno vyjmout. ESTRAGONOVÝ KRÉM SE ŠTIČÍMI KNEDLÍČKY (6 PORCÍ) 1 cibule nakrájená na kostky 1 polévková lžíce másla 1 brambora nakrájená na kostky 1 mrkev nakrájená na kostky 1 velké jablko nakrájené na kostky 200 g celeru nakrájeného na kostky 1 2–3 snítky rozmarýnu 150 ml bílého vína 700 ml zeleninového vývaru 2 svazky estragonu 250 ml 33% smetany sůl, pepř, muškátový oříšek Cibuli osmahneme na másle, až zesklovatí. Vsypeme kostičky zeleniny a jablka a rozmarýn, zalijeme bílým vínem a vývarem. Přidáme estragonové snítky zbavené lístků a necháme mírně vřít asi 25  minut. Přilijeme smetanu, vsypeme lístky estragonu a  vše pořádně rozmixujeme. Přecedíme přes husté síto, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a podáváme se štičími knedlíčky. 3 2 4 NA KNEDLÍČKY 250 g vykostěných štičích filetů (ocasní část nebo odřezky) 200 g studené smetany ke šlehání 1 kapka citronové šťávy 1 kapka tabasca sůl Štika obecná, kuchaná Kompletní nabídka na www.makro.cz/sortiment v kategorii Ryby, Plody moře fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1507.indb 15 • lat.: Esox lucius • vel.: 1–2 kg/ks • původ: Česká republika, chov • cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Nadrobno nakrájené filety rozmixujeme s  polovinou smetany najemno. Směs ochutíme citronem, tabascem a  solí a protlačíme přes síto. Zbylou smetanu ušleháme, vmícháme ji do směsi a necháme vychladit. Pomocí dvou lžic tvoříme knedlíčky a rovnoměrně je vytvarujeme. Vaříme je 3 minuty v  dostatečném množství mírně vroucí osolené vody. 265,00 304, 75* tw i tte r. c o m / m ak ro cr 15 2/25/15 12:58 PM