Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ryby

Platnost od 11.3 .2015 do 7.4 .2015


Ryby - strana 18



















































     

Ryby - strana 18

Ve jc e & m a jo n é z y KYNUTÉ TĚSTO JEMNÉ A  NADÝCHANÉ KYNUTÉ TĚSTO VYŽADUJE BĚHEM PŘÍPRAVY TRPĚLIVOST, PEČLIVOST A  TROCHU SÍLY  – ZA VŠECHNU PRÁCI SE VŠAK VRCHOVATĚ ODMĚNÍ. JE ZÁKLADEM MNOHA DRUHŮ SVÁTEČNÍHO PEČIVA, JIMŽ BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ VÉVODÍ MAZANEC NÁSLEDOVANÝ JIDÁŠI, VĚNCI, BERÁNKEM ČI KOBLIHAMI. ZÁKLADNÍ RECEPT 250 ml mléka 25 g droždí 500 g hladké mouky 150 g másla 100 g krupicového cukru TŘENÉ TĚSTO TŘENÉ TĚSTO SE HODÍ K PŘÍPRAVĚ NEPŘEBERNÉHO MNOŽSTVÍ MOUČNÍKŮ – BÁBOVKY, BUBLANINY, OVOCNÝCH ŘEZŮ, BISKUPSKÉHO CHLEBÍČKU – A  JE TAKÉ OBLÍBENOU VOLBOU PŘI PŘÍPRAVĚ VELIKONOČNÍHO BERÁNKA. ZÁKLADNÍ RECEPT 250 g polohrubé mouky ½ prášku do pečiva 3 vejce 120 g másla 160 g krupicového cukru 20 g vanilkového cukru 200 ml mléka Do prosáté mouky vmícháme kypřicí prášek. Opatrně oddělíme žloutky od bílků, v  misce důkladně utřeme žloutky s  máslem a  cukrem a  poté střídavě přidáváme mouku a mléko, dokud nevznikne polotekuté těsto. Z  bílků ušleháme pevný sníh a opatrně jej vmícháme do těsta. To pak vlijeme do máslem vymazané a  hrubou moukou vysypané formy a pozvolna pečeme. 20 g vanilkového cukru kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu 4 žloutky špetka soli Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky a  cukru a  necháme vzejít kvásek. Do misky prosijeme mouku, přidáme nakrájené změklé máslo, sůl, cukr a citronovou kůru, dále kvásek a žloutky rozšlehané ve zbylém mléce. Všechny ingredience spojíme a vypracujeme pevné, hladké těsto, které se nelepí na stěny. Nádobu přikryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 45 minut kynout. Před pečením je třeba těsto důkladně potřít rozšlehaným vejcem, rozpuštěným máslem, mlékem nebo vodou s cukrem – vlhký povrch umožní lepší únik vznikajících plynů a  hotové pečivo bude i lépe vypadat. Pečivo z kynutého těsta se zpravidla vkládá do trouby rozehřáté na 180–200 °C, po 10 minutách se teplota stáhne na 150–160 °C. Prvotní zapečení zastaví proces kynutí, póry se uzavřou a poté se těsto nechá pozvolna propéci. Pokud těsto během pečení praská, může být na vině příliš vysoká teplota, málo propracované těsto nebo nedostatečná doba kynutí. NA CO DÁT POZOR? Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu. Teplota mléka při přípravě kvásku nesmí přesáhnout 40 °C. Vyšší teplota by kvasnice „zabila“ a kvásek by nevzešel. Sůl do těsta přidávejte tak, aby nepřišla do přímého kontaktu s droždím. Do těsta můžete vmíchat mandle, ořechy, rozinky či kandované ovoce, lze je také ochutit špetkou muškátového oříšku nebo skořice. Příprava třeného těsta nezabere mnoho h č času, jistým rizikem však je, že se těsto může velice snadno srazit. Všechny ingredience by proto měly mít pokojovou teplotu, aby nedošlo k  oddělení tuku v  másle, a  teplota pečení by neměla přesáhnout 180 °C. 18 cE1507.indb 18 EPIKURE 2/24/15 11:18 AM