Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ryby

Platnost od 11.3 .2015 do 7.4 .2015


Ryby - strana 20



















































     

Ryby - strana 20

Sp e c iá l FRESH PRO ZDRAVÍ Pusťte se do výroby čerstvých džusů! Ovocné a zeleninové koktejly skvěle vypadají i chutnají a navíc prospějí vašemu zdraví. N a výrobu tzv. freshe můžete použít jakékoli ovoce a  zeleninu, jež se běžně konzumují za syrova. Lze odšťavnit dokonce i  některé druhy zeleniny, které se podávají pouze tepelně upravené, jen je musíte předem oblanšírovat. Velmi populární jsou rajčata, mrkev, červená řepa a okurky, nicméně stranou nemusí zůstat ani kořenová zelenina, zelí, papriky či dokonce salát. Mezi nejoblíbenější druhy ovoce patří citrusy, drobné plody a bobule (maliny, jahody nebo borůvky), dále jablka, broskve, banány, manga, ananasy, kiwi či třešně. KVALITA A PŘÍPRAVA Ať se rozhodnete pro jakékoli suroviny, platí stejné pravidlo – čím jsou kvalitnější, tím je šťáva lepší. Ovoce i zelenina by měly být zralé, ne však přezrálé. Vyřaďte také poškozené a  otlučené plody a vyhněte se odšťavňování kous- 20 cE1507.indb 20 ků, které skladujete v  chladničce delší dobu a už pro ně nevidíte jiné využití. Čerstvé džusy se nedají uchovávat, protože brzy ztrácejí výživný obsah  – většina vitaminů se totiž příliš nesnese s  působením vzduchu. Proto nápoje připravujte těsně před servírováním a v množství, které hned spotřebujete. SÁZKA NA SEZONU Nejlepších výsledků dosáhnete při respektování ročních období. Chuť ovoce a  zeleniny totiž zpravidla bývá nejintenzivnější v  době jejich sezony. Podzim je ve znamení jablek, zima přeje citrusovým plodům nebo červené řepě. Pozdní jaro nabízí křupavou mrkev, v létě si můžete naplno užít jahod, broskví a  melounů. Také letní a  podzimní tuzemská rajčata vypěstovaná na slunci mají zcela jinou chuť než ta zimní, dovezená z  ciziny nebo pocházející ze skleníků. EPIKURE 2/24/15 11:18 AM