Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ryby

Platnost od 11.3 .2015 do 7.4 .2015


Ryby - strana 3



















































     

Ryby - strana 3

O vce a kozy byly domestikovány již 8000 let př. n. l., tedy v době, kdy člověk začal hospodařit na polích. Zvířata poskytovala nejen výživné maso, ale také mléko a  v  případě ovcí i  cennou vlnu. Maso, které původně tvořilo běžnou součást jídelníčku, bylo postupně zatlačeno do pozadí chuťově univerzálnějšími druhy, jako je drůbeží či vepřové. Zatímco kůzlečí je stále spíše záležitostí kulinárních nadšenců, poptávka po jehněčím v  posledních letech výrazně stoupá. V  Česku platí jehněčí maso spíše za sváteční lahůdku, nejčastěji spojovanou s  velikonočními hody. Jeho spotřeba se pohybuje okolo 300 gramů na osobu za rok, což je ve srovnání s  jinými evropskými státy velmi málo. Ve Francii, Itálii či Španělsku se konzumuje o  poznání častěji (průměrně 4 kg na osobu ročně) a pestřejší jsou i způsoby jeho zpracování. Velkou oblibu má také ve Velké Británii, která je spolu s Novým Zélandem jedním z jeho nejvýznamnějších producentů. V  oblasti Balkánu, Kavkazu, Blízkého a  Středního východu je jehněčí spolu se skopovým dokonce nejužívanějším masem a  neodmyslitelnou součástí mnoha národních pokrmů. MÉNĚ TUKU, JEMNĚJŠÍ CHUŤ Řada lidí přistupuje k  jehněčímu s  obavami ze specifické chuti a  vůně, ale to je přežitek pocházející ze zkušeností se skopovým masem. Důležitou roli totiž hraje porážkový věk zvířete – látky, jež způsobují výraznou chuť typickou pro skopové, se v  mase vyvíjejí až od osmého měsíce. U masa ze starších kusů lze využít i známou poučku, že tuk je nositelem chuti, zjednodušeně tedy platí – čím libovější svalovina, tím jemnější chuť. V neposlední řadě můžete maso před pečením či dušením vykostit, čímž se jeho pikantnost rovněž zmírní, ale u mladého jehněčího se nemusíte typické vůně bát. Jehněčí pochází ze zvířat starých maximálně jeden rok, která se živí převážně mateřským mlékem, čerstvou pastvou, případně speciální krmnou směsí. Barva jemně vláknitého a křehkého masa se s ohledem na věk pohybuje od světle růžové po červenou. Exkluzivní lahůdkou jsou mladá mléčná, maximálně půlroční jehňata, která byla krmena výhradně mateřským mlékem. Jejich maso je velmi jemné, šťavnaté, má světle narůžovělou barvu a stačí mu kratší doba tepelné úpravy. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1507.indb 3 tw i tte r. c o m / m ak ro cr 3 2/24/15 11:14 AM