Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ryby

Platnost od 11.3 .2015 do 7.4 .2015


Ryby - strana 9



















































     

Ryby - strana 9

Š penát už dávno není postrachem školních jídelen. Exkluzivní pokrm z  něj dělá jeho aromatická, přesto nevtíravá chuť, která se skvěle snoubí s  bylinkami, sýry či masem. Navíc obsahuje množství vitaminů (konkrétně A, B, C a beta karoten), karotenoid lutein, který působí antioxidačně, a draslík pomáhající regulovat krevní tlak. Dalším bonusem pro lidské tělo jsou hořčík, zinek, vápník, železo a  vláknina s  blahodárným vlivem na zažívací ústrojí. Čerstvý špenát je ideální na salát. Lístky je třeba před úpravou pečlivě omýt, protože na nich často bývají částečky zeminy. Poté se špenát blanšíruje, tedy prolije vroucí vodou. Tím se sníží obsah dusičnanů, zvýrazní barva a  zjemní chuť, která by za čerstva mohla být až kovově hořká. ATRAKTIVNÍ INGREDIENCE Chuť špenátu výjimečně vynikne ve vegetariánských pokrmech – pracovat s  ním umí italská kuchyně, kde špenát mimo jiné září v zapečených těstovinách či jako náplň do cannelloni a  tortellini. Vynikající jsou quiche se špenátem nebo plněné záviny a  palačinky. Ideálně chutná se sýry jako feta, gorgonzola nebo ricotta. Hustá špenátová polévka zasytí i zahřeje, do zeleninového vývaru se hodí špenátové knedlíčky. V  české kuchyni je vítanou přílohou k jehněčímu (více na str. 2), vepřovému i  uzenému masu nebo plněným knedlíkům. Jako hlavní jídlo ho můžete doplnit bramborem a sázeným vejcem. MRAZIVÁ SVĚŽEST Velká část úrody špenátu se zmrazuje. Mezi produkcí mražené zeleniny patří špenát k opravdovým bestsellerům a je praktičtější než čerstvý. Ten bohužel rychle vadne a  i  v  chladničce (ideálně zabalený ve vlhké tkanině) vydrží jen několik dnů. Citlivé listy již v prvních hodinách po sklizni ztrácejí velkou část vitaminů. Po okamžitém zmrazení si však nutriční hodnoty i chuť zachovají nadále. Hluboce zmrazený špenát má po 3 týdnech 68 % obsahu původního vitaminu C, zatímco čerstvý po týdnu skladování obsahuje jen 20 %. Špenát před vva vařením aře aře ení ním ne n neerozmrazujte, ale přidejte ho rovnou do pánve nebo hrnce a  dvě minuty zahřívejte na více než 70 °C. Tím předejdete vzniku škodlivých bakterií. Stejně jako jiné druhy zeleniny i špenát přijímá ze země dusičnany. Ty se pak při nevhodném postupu přípravy mohou stát škodlivými dusitany. Správné zacházení však zaručí, že se ve špenátu neobjeví. Protože bakterie, které slouží k  přeměně, se rozmnožují při teplotách 5–15 °C, je vhodné nespotřebovaný špenát rychle zchladit a ihned vložit do chladničky. Pokrm pak můžete znovu rychle ohřát – tak snížíte riziko vzniku dusitanů na minimum. HLUBOKÉ ZMRAŽENÍ MRAŽENÉ MRAŽENÉ Špenát listový Špenátové listy • porce à 40 g • bal.: 2,5 kg • cena za 1 kg • jednotlivě zamražené • bal.: 1 kg • cena za 1 kg 42,50 48, 59,90 68, 88* fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1507.indb 9 archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Technologie hlubokého zmrazování se používá již téměř sto let a její princip zůstává bez ohledu na technologický pokrok stejný: pouze rychlé zmražení zachová čerstvost a nutriční hodnoty. Potraviny se během 4–20 minut ochladí na -40 °C. Tím se z  tekutiny stanou drobné ledové krystaly, které neponičí citlivé buněčné stěny. Vitaminy, chuť a  barva se perfektně uchovají bez použití jakéhokoliv konzervačního činidla. 89* tw i tte r. c o m / m ak ro cr 9 2/25/15 12:57 PM