Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Makro gastronomie

Platnost od 11.3 .2015 do 24.3 .2015


Makro gastronomie - strana 5



















































     

Makro gastronomie - strana 5

1. díl SERIÁL O NORSKÉM LOSOSU V tomto seriálu se dozvíte detailní a další podstatné informace o jedné z nejprodávanějších ryb na našem trhu. V  prvním díle představíme druhy lososa, v  dalších se pak seznámíte např. s jejich životním cyklem, složením potravy nebo vysvětlíme nejasnosti s antibiotiky. Přineseme zajímavosti o celosvětové produkci a riziku chovu nebo jak norského lososa nejlépe tepelně upravit. Těšte se na další díly v nepravidelném pořadí! OBJEM PRODUKCE VÝLOVU LOSOSŮ 2013 FARMOVANÉ TISÍCE TUN LOSOS KISUČ (Oncorhychus kisutch) Produkuje se zejména v Chile a používá se k nasolování. VOLNĚ LOVENÉ 1600 1400 1200 TISÍCE TUN LOSOS OBECNÝ LOSOS GORBUŠA LOSOS KETA LOSOS KISUČ LOSOS NERKA LOSOS ČAVYČA 1000 800 600 400 200 DRUHY LOSOSA LOSOS OBECNÝ (Salmo salar) Nejvíce produkovaný druh lososa, vhodný ke konzumaci v čerstvé i uzené podobě nebo na sushi. Chová se v  Norsku, Chile, Velké Británii, Severní Americe, na Faerských ostrovech, v Irsku, na Novém Zélandu. ZDROJ DAT: MARINE HARVEST HANDBOOK 2014 1800 LOSOS LOSOS LOSOS OBECNÝ GORBUŠA KETA LOSOS GORBUŠA (Oncorhychus gorbuscha) LOSOS KISUČ LOSOS NERKA 1800 500 300 180 150 20 LOSOS ČAVYČA Loví se během krátkého období v USA a Rusku a využívá se zejména k zamrazování. Nedosahuje takové kvality jako losos obecný. LOSOS KETA (Oncorhychus keta) Loví se v  Japonsku a  na  Aljašce. V  omezeném množství je dostupný jako čerstvý i v Evropě. Kvalita masa je kolísavá. LOSOS NERKA (Oncorhychus nerka) Pochází z Ruska a Aljašky, jedná se o nejhodnotnější druh lososa používaného na  sashimi a uzení. LOSOS ČAVYČA (Oncorhychus tschawytscha) Tento druh lososa je loven na  Aljašce, v  Kanadě a na Novém Zélandu, avšak ve velmi malém množství. Nejvíce podobný je lososu obecnému. Losos obecný steak FILET BEZ KOSTÍ A KŮŽE Claresse filet lat.: Salmo salar vel.: 200–250 g/ks původ: Norsko, chov cena za 1 kg lat.: Heterobranchus longifilis x Clarias gariepinus vel.: 100–400 g/ks původ: Nizozemsko, chov cena za 1 kg 269,00 279,00 309,35* Hřebenatka labradorská lat.: Placopecten megallanicus vel.: 20–40 ks/kg původ: USA, lov cena za 1 kg 320,85* PŘÍMÉ ZÁVOZY Z ITÁLIE 2× TÝDNĚ 679,00 780,85* Sépie obecná očištěná lat.: Sepia officinalis vel.: 0,5–1,5 kg původ: Itálie, lov cena za 1 kg 00 289, 332,35* Cípal evropský, zlatý lat.: Mugil cephalus vel.: 130–500+ g/ks původ: Itálie, lov cena za 1 kg 119,00 136,85* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH – SÉPIE PATŘÍ K DESETIRAMENNÝM HLAVONOŽCŮM – OBSAHUJE ZBYTEK VÁPENITÉ SCHRÁNKY (SÉPIOVOU KOST), KTEROU JE POTŘEBA PŘED ÚPRAVOU ODSTRANIT – U SÉPIÍ PLATÍ ZÁSADA, ČÍM JSOU MENŠÍ, TÍM KŘEHČÍ JE JEJICH MASO. MASO VĚTŠÍCH KUSŮ SE NĚKDY MUSÍ NAKLEPAT A AŽ POTÉ TEPELNĚ UPRAVIT. – SÉPIE LZE GRILOVAT NEBO SMAŽIT, V ITÁLII JSOU OBLÍBENÉ DUŠENÉ 14. ročník „Mistrovství České republiky SLEVA 15 % v otevírání ústřic“ NA CELÝ SORTIMENT ÚSTŘIC! REGÁLOVÉ CENY JSOU JIŽ PO SLEVĚ. k .14 17:38 Pořadatel: MAKRO Cash & Carry ČR Datum konání: 21. 3. 2015, 14:00 hodin Místo konání: Praha 1, Staroměstské náměstí cF1507_01-16.indd 5 25.2.15 14:28