Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 8.4 .2015 do 5.5 .2015


Epikure - strana 10



















































     

Epikure - strana 10

O vo c e & z e le n in a BRAMBOROVÉ PLACKY Bramborové placky jsou pod různými názvy a s odlišnými ingrediencemi známé v  řadě světových kuchyní. Švýcarské rösti se připravují většinou pouze z nastrouhaných brambor typu A vařených ve slupce i  z  brambor syrových. Rösti se okoření a  smaží se po obou stranách na sádle nebo na oleji do zlatohněda. Na rozdíl od tuzemských bramborových placek, do nichž se přidává vajíčko a mouka, drží tvar jen díky bramborovému škrobu. Abyste zabránili rozpadnutí placiček při smažení a  získali křupavý pokrm, nastrouhejte brambory nahrubo. Použijete-li syrové, nesolte je před smažením, protože sůl z nich odvede vodu do tuku a rösti se budou spíš vařit, než smažit. Nešetřete tukem a placičku opatrně obraťte až ve chvíli, kdy bude na spodní straně dozlatova usmažená. K  rösti se hodí jablečný kompot, všechny druhy hub, zelený nebo cukrový hrášek, mozzarella, tvaroh s bylinkami, krém ze žervé a rajčat, smažená dýně, případně camembert a brusinky. PRO VĚTŠÍ PROVOZOVNY SE HODÍ PŘEDEM ZPRACOVANÉ BRAMBORY. PRODÁVAJÍ SE LOUPANÉ, KRÁJENÉ I PŘEDVAŘENÉ. Lze je také zapéci se sýrem, anglickou slaninou nebo s tenkými proužky zeleniny, třeba cukety či mrkve. JEMNÁ KAŠE Na přípravu kaše používejte moučnaté brambory typu C. Nejdříve je oloupané uvařte doměkka a  horké rozmačkejte šťouchadlem či lisem na brambory. Spoléhejte výhradně na vlastní sílu, při využití mixéru nebo kuchyňského robotu se škrob vydělí a kaše bude mazlavá. Po důkladném rozmačkání se k bramborám postupně přidává teplý roztok mléka a másla. Nesmí být vařící ani studený, kaše by zhrudkovatěla. Opravdu jemné pyré vznikne po prolisování sítem, těsně před podáváním je našlehejte metlou. K základnímu ochucení stačí sůl, lze přidat také čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a  špetku pepře, vhodné jsou i  bylinky, wasabi, sušená rajčata, koriandr, křen nebo pyré z  různých druhů zeleniny (mrkev, hrášek, celer, jedlé kaštany...). Kaše je vděčnou přílohou, zhostí se však i  role hlavního pokrmu, pokud ji doplníte olivami a  česnekem, avokádem, pečeným tofu, kysaným zelím, dušenými rajčaty a  další zeleninou, houbami, špenátem nebo ovčím sýrem. Ze směsi pasírovaných brambor, vajíček, soli, pepře a trochy másla lze vytvořit dekorativní bramborové pusinky. Směs se tvarovacím sáčkem nanese na plech vyložený pečicím papírem a upeče dozlatova. Řada odrůd brambor ambor mb bor vydrží drž rží ží bez ztráty kvality několik měsíců, podmínkou je však jejich uskladnění na chladném, tmavém a suchém místě. Z  brambor odkrajujte kvalitní škrabkou co nejtenčí slupku, protože nejvíce výživných látek je obsaženo těsně pod ní. Zelená místa vznikají působením denního světla. Obsahují jedovatý solanin, je proto potřeba je odkrojit. 10 cE1509_01-24.indb 10 EPIKURE 3/24/15 11:11 AM