Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 8.4 .2015 do 5.5 .2015


Epikure - strana 12



















































     

Epikure - strana 12

O vo c e & z e le n in a o metodách šlechtění brambor. S tatínkem se seznámili při studiu a po promoci dostali umístěnku do Výzkumného ústavu bramborářského v  Havlíčkově Brodě. S  výjimkou několika let, kdy se věnovali obilí, už svou specializaci neopustili. I  na dovolené jsme vždy cestovali za bramborami, sice jsme se občas zašli vykoupat, ale většinu času jsme trávili na polích. Ze stejného důvodu rodiče postavili chalupu v obci Kámen, protože kousek odtud bylo velké výzkumné bramborové pole (směje se). Neměl jste pak už brambor plné zuby? Docela mě to bavilo, ale zhruba v  patnácti letech jsem na rodinné dovolené přestal jezdit. Původně jsem se chtěl zabývat molekulární biologií a věnovat se spíše vědecké činnosti. Studoval jsem rostlinnou biotechnologii částečně na Vysoké škole zemědělské a  částečně na Přírodovědecké fakultě  UK, ale nové možnosti po revoluci mě přivedly k praxi. Podnikám už od 23 let. Je třídění brambor na tři varné odrůdy českým fenoménem, nebo jsme ho převzali ze zahraničí? Maminka se této problematice spolu s  několika dalšími výzkumníky věnovala v 70. letech. V  rámci pokusů tehdy vznikal evropský systém třídění brambor, který se od 80. let používá v části Evropy – v Německu, Holandsku, Švýcarsku, Francii, Rakousku a u nás, ale například v Anglii nebo v zámoří se jím vůbec nezabývají. Jsou čeští konzumenti o varných typech brambor dostatečně informováni? ŠLECHTITELSKÝ ROD RASOCHOVÝCH Neznám oficiální průzkumy, ale sám se třeba na srazech spolužáků ptám, co o bramborách vědí. Alespoň mezi mými známými zhruba 50 % lidí tuší, že se brambory nějak člení. U nás jsme zvolili i vhodné a výstižné názvy, v Holandsku myslím mají jen A, B, C. POZDNÍ BRAMBORY Z  VYSOČINY BYLY ZASLOUŽENĚ ZAŘAZENY DO PRÉMIOVÉ ZNAČKY MAKRO HORECA SELECT. PŮDNÍ I  METEOROLOGICKÉ PODMÍNKY NA VYSOČINĚ TOTIŽ VĚRNĚ KOPÍRUJÍ PERU, DOMOVINU TÉTO VÝZNAMNÉ PLODINY, A BRAMBORÁM SE TU SKVĚLE DAŘÍ. JEJICH PĚSTOVÁNÍ SE V HAVLÍČKOBRODSKÉ FIRMĚ MEDIPO AGRAS VĚNUJE TAKÉ ING. VLASTIMIL RASOCHA. Dá se nějak ošálit fakt, že si koupíme špatnou varnou odrůdu? Rodina Rasochových je v  bramborářském světě pojmem. Kolik vašich příbuzných pracuje v oboru? Asi nejznámější je moje maminka Ing. Marie Rasochová, CSc., která šlechtění a propagaci brambor zasvětila celý život a  zasloužila se o  členění odrůd na varné typy a  jeho zavedení do praxe. Otec doc. Ing. Vlastimil Rasocha, CSc., pracoval stejně jako ona ve Výzkumném ústavu bramborářském v  Havlíčkově Brodě v  oddělení ochrany rostlin. 12 cE1509_01-24.indb 12 Jak se vaši rodiče k pěstování a šlechtění brambor dostali? Maminka pochází ze zemědělského rodu z  malé vesničky v  blízkosti Benešova u Prahy, její rodiče tu měli velké hospodářství. I  tatínek se narodil do rolnické rodiny se zemědělskou tradicí, a  to na Vysočině. Jeho otec však byl druhý z  pěti synů a  grunt vždy přebíral nejstarší, takže se stal učitelem. Maminka studovala obor specializace šlechtění, Vysokou školu zemědělskou absolvovala diplomovou prací Pozor, členění nikterak nevyjadřuje kvalitu hlíz, týká se pouze typu použití, jinak jsou všechny odrůdy kvalitativně rovnocenné. Brambory označené A  se nejlépe hodí na salát, „béčka“ jsou ideální volbou pro přílohy a  „céčka“ na pyré. Můžete si tedy koupit nevhodnou odrůdu, ale i z „áčka“ se dá po delším varu udělat kaše, jen se musíte smířit s tím, že v ní budou kousky brambor a  bude mít trochu jinou chuť než při volbě ideálních „céček“. Ostatně málokterá odrůda je přímá, například Granada  – jedna z  našich lahůdek, která nedávno získala označení „regionální potravina z  Vysočiny“, je varný typ BA. To znamená dominantní přílohové „béčko“, ale díky „áčkovým“ rysům z něj uděláte i dobrý salát. EPIKURE 3/24/15 11:12 AM