Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 8.4 .2015 do 5.5 .2015


Epikure - strana 13



















































     

Epikure - strana 13

povětrnostní a  půdní podmínky připomínají pravlast brambor Peru. Je tu chladněji  – pozdním bramborám totiž nesvědčí příliš vysoké letní teploty, často tu prší a  zdejší hlinito-písčitá půda je pro brambory ideální. A  když se vydaří babí léto, můžeme se na říjnovou sklizeň těšit, protože hlízy budou přesně takové, jaké mají být. Brambory SunLite se sníženým energetickým obsahem jsou také výsledkem vašeho šlechtění? Koncept SunLite vznikl v Holandsku ve spolupráci s námi. Na šlechtění se musí vybrat odrůda s nižším obsahem sušiny a škrobu, základem je velmi ranná Carrera. Po uvaření v ní cítíte víc vody, což každému nechutná, ale o 30 % nižší obsah energie za to stojí. Jaká ocenění vaše brambory získaly? Mohou k většímu seznámení zákazníků s  problematikou přispět i prodejci? V  první řadě my jako výrobci brambor děláme pro informovanost spotřebitelů maximum, na nové obaly už dáváme i QR kódy, díky nimž si lidé s  chytrými telefony vše potřebné přečtou na internetu. Zatím jsou v oběhu většinou starší obaly, ale i na nich je napsáno, k  čemu jsou brambory vhodné. Prodejcům bych doporučoval jasnou prezentaci v  místě prodeje brambor, třeba formou plakátu. Většímu povědomí o bramborách hodně pomáhá také záliba Čechů v kulinárních pořadech a zájem o vaření. Proč jsou brambory pocházející z Vysočiny tak vyhlášené? Vysočina je vhodná především k  pěstování vyzrálých pozdních brambor, protože místní Uspěli jsme v  mnoha regionálních soutěžích, ale nejvíce si ceníme značky Klasa a regionální značky původu – Vysočina. Řada odrůd na trhu pochází přímo z vašeho šlechtění, čím jsou výjimečné? Naše společnost spolupracuje na šlechtění brambor s odborníky z několika evropských zemí. To nám umožňuje vybrat nejvhodnější odrůdy pro naše podmínky. Mezi ty nejdůležitější dodávané do MAKRO patří za „áčka“ Princess, z „béček“ Dali a „céčka“ zastupuje Satina. Z luxusních odrůd bych rád jmenoval rohlíčkové Annabelle, typ A ideální na vánoční stůl. Za vynikající považuji také velmi rané brambory Carrera a poloranou odrůdu Lucinda varného typu AB. Rané brambory je třeba si užít v sezoně, nejsou vyzrálé a  na podzim už jsou vyžilé, je to podobné jako s  letními jablky, která je také potřeba ihned zkonzumovat. Jak dlouho spolupracujete s MAKRO? Spolupracovat jsme začali téměř ihned po příchodu MAKRO na český trh a postupně jsme se stali jejich zásadním dodavatelem brambor. Především si cením vývoje v prozákaznickém servisu včetně rozvozu zboží menším odběratelům, to byla trefa do černého. Díky aktivní nabídce MAKRO se rozjel například zájem o malé brambůrky. Co považujete za největší „bolest“ českého obchodu s bramborami? Jednoznačně starost o hlízy. Špatná situace je především v  některých velkoobchodech, brambory totiž při dlouhodobém skladování potřebují teplotu 3–5 °C, při krátkodobějším stačí do 10 °C. To v obchodech nelze zajistit a  brambory zelenají i  na umělém světle. Pokud se zaměstnanci o sortiment nestarají a nechají navrch sáček se zelenými hlízami, nikdo si nekoupí ani ty zdravé pod ním. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1509_01-24.indb 13 tw i tte r. c o m / m ak ro cr 13 3/24/15 11:12 AM