Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 8.4 .2015 do 5.5 .2015


Epikure - strana 15



















































     

Epikure - strana 15

S ýr je důležitou součástí jídelníčku více než 5 000 let. Za objevitele výrobní metody jsou podle řady zdrojů považováni obyvatelé Mezopotámie  – právě odtud totiž pochází první písemný doklad o výrobě. Z této oblasti se sýrařské znalosti rozšířily do Řecka, Itálie a posléze do celé Evropy. První variantou byl jednoduchý čerstvý sýr, jenž vznikal přirozeným vysrážením mléka. Už staří Římané objevili řadu možností jeho dalšího zpracování a  uměli připravovat i  tvrdé varianty sýra, které sloužily jako obchodní artikl i výživná a trvanlivá potravina pro vojáky. V  závislosti na konkrétním druhu a  způsobu výroby se obsah jednotlivých živin liší. Všechny sýry jsou bohaté na bílkoviny a obsahují velké množství vápníku. Kromě toho jsou zdrojem hořčíku, draslíku, fosforu, sodíku a také vitaminů A, D a E. JAK SE VYRÁBĚJÍ? Ve většině případů začíná proces vysrážením mléka prokysáním, které probíhá působením mlékárenských kultur, případně syřidla. Poté dochází k mechanickému oddělení sýrového zrna od syrovátky  – a  základní produkt je hotový. Podle druhu sýra následuje rozmělnění, našlehání, promíchání s mlékem, smetanou či jogurtem, ochucení, formování do požadovaného tvaru nebo plnění do nádob. K  výrobě čerstvého sýra lze využít i samotnou syrovátku, jako tomu je v  případě italské ricotty, nebo namísto mléka zvolit tučnou smetanu, případně jejich kombinaci. Svěží sýry s čerstvými byerst er stvýými mi b y linkami patří k  nejatraktivnějším jarním kombinacím. Kromě tradiční pažitky a  petrželky  lze použít jarní cibulku, mátu, dobromysl, aromatický medvědí česnek nebo spařené mladé kopřivy (více o  bylinkách se dočtete na str. 6). ZAMĚŘENO NA DĚTI ROZMANITÁ NABÍDKA Základní charakteristika uvádí, že jako čerstvé sýry se označují produkty, které po prokysání neprošly procesem zrání ani tepelným opracováním. Často se však do této kategorie řadí i  sýry, jejichž výrobní proces zahrnuje několik kroků navíc. K jejich přípravě se nejčastěji využívá kravské, kozí a ovčí mléko, výjimkou však není ani mléko buvolí. Liší se také obsahem tuku v  sušině, který se pohybuje od 20 až do 80 %. Společným znakem čerstvých sýrů je vysoký obsah vody v tukuprosté hmotě (nejméně 73 %), což má za následek jejich kratší trvanlivost. Čerstvé sýry obsahují látky důležité pro zdravý vývoj a  mezi dětmi jsou poměrně oblíbené. Při nákupu vybírejte produkty s  minimálním obsahem soli a  přídatných látek a přiměřeným obsahem tuku – optimálně do 45 % v sušině. Nejčastější jsou pomazánky, které se dají připravit podle konkrétních chuťových preferencí  – s  bylinkami, nastrouhanou zeleninou, se sýrem a šunkou, s rybou či nasladko, například s  medem nebo javorovým sirupem. Při podávání se pak nabízí použití různých vykrajovátek na tvrdé sýry či šunku, jimiž se namazané chleby zdobí. MALINOVÉ TIRAMISU (6 PORCÍ) 4 žloutky 100 g cukru 500 g mascarpone 1–2 cl malinového likéru 250 ml espressa 9 cukrářských piškotů 150 g malin Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, vmícháme mascarpone a  šleháme tak dlouho, dokud se hmota nezpevní. Espresso smícháme s  likérem a  pokapeme rozpůlené piškoty. Krém, piškoty a  maliny naaranžujeme do sklenic. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1509_01-24.indb 15 tw i tte r. c o m / m ak ro cr 15 3/24/15 11:12 AM