Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 8.4 .2015 do 5.5 .2015


Epikure - strana 16



















































     

Epikure - strana 16

Mlé č n é Sp p reocdia u lity k ty COTTAGE Cottage neboli salašnický sýr pochází z Anglie a v posledních letech si u  nás získal velkou oblibu. Měkká a  vláčná sýrová zrnka smíchaná se smetanou nebo syrovátkou se uplatní ve slaných i  sladkých kombinacích. Hodí se k přípravě pomazánek, do zeleninových a ovocných salátů či do těstovin. Sýr lze využít také jako součást náplně slaných nebo sladkých koláčů. LUČINA ŽERVÉ Jemný tvarohový sýr krémové konzistence poprvé vyrobili pod názvem Krémový sýr (gervais) v Prostějově v roce 1935 a postupně se jeho produkce rozšířila i do ostatních mlékárenských závodů. Žervé se výborně hodí k  přípravě pomazánek, lze je ochutit kořením, česnekem, cibulkou nebo bylinkami, využití najde i při výrobě sladkých krémů. Čerstvý smetanový sýr byl uveden na trh v roce 1981 a patří mezi oblíbené mléčné produkty. Jedná se o  sýr termizovaný  – po vysrážení mléka do požadované konzistence následuje jeho zahřátí na teplotu 57–68 °C. Lučinu lze podávat namazanou na pečivu, slouží k přípravě rozličných pomazánek, ochucených dipů k  zelenině, dobře ladí s bramborami v různých úpravách a používá se i k přípravě krémů. MASCARPONE MOZZARELLA Italská specialita z buvolího či kravského mléka se primárně řadí mezi sýry pařené, ale běžně je považována za zástupce čerstvých sýrů. Má velmi krátkou trvanlivost, která se prodlužuje naložením do mírně slaného nálevu. Osvědčená je kombinace s rajčaty a bazalkou, je také oblíbenou ingrediencí na pizzu a hodí se do studených i teplých sendvičů. Jemný krémový sýr původně pochází z  italské Lombardie a  vyrábí se z  tučné smetany bez použití syřidla. Je neodmyslitelnou součástí slavného tiramisu, tím však jeho potenciál zdaleka nekončí. Výborně ladí s čerstvým ovocem, hodí se k  přípravě sladkých krémů i  bylinkových pomazánek. Chuťově ladí k  těstovinám a využít jej lze i pro zjemnění polévek. RICOTTA Italský čerstvý sýr se připravuje ze syrovátky, která obsahuje zhruba polovinu sušiny z původního mléka. Vyrábí se z ovčího nebo kravského mléka a  prodává se buď zcela čerstvá, nebo v  různých stupních zralosti. Má vláčnou, jemně zrnitou konzistenci a typickou mléčnou vůni. Ricottu lze podávat s  čerstvým pečivem jako pomazánku ochucenou čerstvými bylinkami, kořením nebo česnekem, uplatní se jako dip k  pečeným či vařeným bramborám a  hodí se i k tepelné úpravě. Je oblíbeným doplňkem těstovin – dá se použít jako náplň, lze ji však také přimíchat k uvařeným těstovinám. Využití najde i při přípravě krémového rizota nebo slaných či sladkých koláčů. 16 cE1509_01-24.indb 16 EPIKURE 3/24/15 11:12 AM