Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 8.4 .2015 do 5.5 .2015


Epikure - strana 6



















































     

Epikure - strana 6

Ma so PETRŽEL Jednou z  nejčastěji používaných kuchyňských bylin je petržel. Kuchaři mají na výběr z hladkolisté či kadeřavé petrželky. Aromatičtější ploché listy se používají především k  dochucení zeleniny a  brambor, polévek a  dušených pokrmů, masa a  ryb, dekorativními kudrnatými listy se jídlo častěji zdobí. Petržel se používá k výrobě slavné persillade (persilády), do níž patří jemně nasekaná petržel promísená s  olejem, octem a jemnou strouhankou. ř á petrt Smažená kadeřavá želka je skvělý doplněk ke smaženým pokrmům. Stačí ji na několik sekund ponořit do velmi horkého oleje, poté nechat okapat a osolit. AROMATICKÉ I DEKORATIVNÍ ČERSTVÉ BYLINKY ZLEPŠÍ CHUŤ I  VZHLED KAŽDÉHO POKRMU. VE SPRÁVNÉM MNOŽSTVÍ DODAJÍ I TĚM NEJJEDNODUŠŠÍM JÍDLŮM ŠVIH, BAREVNĚ MDLÝM MASOVÝM NÁDIVKÁM PAK KROMĚ CHUTI I SVĚŽÍ BAREVNOST. MÁTA K  nejznámějším aromatickým bylinkám patří máta, která má mnoho různých druhů: některé chutnají po jablkách, jiné po bazalce nebo čokoládě. Nejčastější odrůdou je máta peprná. Listy a  mladé výhonky se používají čerstvé nebo sušené. Vedle regionálních specialit, jako je turecké grilované ražniči na jehle nebo libanonský tabouleh, přidávají kuchaři mátu zejména do sezonních jehněčích pokrmů. Tato bylina se hodí také k dochucení dezertů, na výrobu sirupů a do osvěžujících letních nápojů a čajů. 6 cE1509_01-24.indb 6 PAŽITKA Chtějí-li kuchaři propůjčit pokrmu vůni syrové cibule a  zároveň upoutat zrak, zvolí pažitku. Trubkovité listy se krájejí do kroužků na požadovanou velikost  – nejlépe velmi ostrým nožem nebo nůžkami. Zvlášť populární je pažitka ve vaječných pokrmech a v polévkách, které stačí volně posypat. Maso, ryby a  saláty získají díky pažitce jemnou cibulovou chuť a  první volbou bývá i při ochucení tvarohu a cottage sýru. Stejně jako petržel je pažitka součástí klasických francouzských bylinkových směsí tzv. „Fines herbes“, které se objevují v mnoha tradičních receptech. Bylinka je obzvláště bohatá na vitamin C: 100 g pažitky obsahuje přibližně stejné množství vitaminu C jako 1 kg jablek, zahříváním se však vitamin ztrácí. EPIKURE 3/24/15 11:10 AM