Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 22.4 .2015 do 19.5 .2015


Francouzská vína a sýry - strana 29



















































     

Francouzská vína a sýry - strana 29

Vína – Champagne CHAMPAGNE D ivoká vinná réva rostla na křídové půdě oblasti Champagne e již již mnoho desítek let před Kristem, ale historie šampaňského, ja jak ak ho známe dnes, začíná na sklonku 17. století. Za zakladatele tele sk ký a  objevitele dnešní podoby Champagne je považován benediktinský mnich Dom Pérignon. 14 40 Dvě hlavní města Champagne jsou Remeš 1 a  Epernay 2 ležící 140 km od Paříže. Oblast Champagne se dělí na pět regionů: Montagne de d Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Aube. be e. Remeš Epernay VINAŘSKÉ OBLASTI A ODRŮDY: V současnosti je v Champagne 5000 producentů vína a 14 000 vinohradníků. APELAČNÍ SYSTÉM ROZDĚLUJE CHAMPAGNE NÁSLEDUJÍCÍM ZPŮSOBEM: Grand Cru 17 obcí Premier Cru 44 obcí A. O. C. CHAMPAGNE 245 obcí K VÝROBĚ CHAMPAGNE SE POUŽÍVAJÍ TŘI ODRŮDY: Chardonnay 28 % celkové plochy Pinot noir 39 % celkové plochy Pinot Meunier 33 % celkové plochy CHAMPAGNE ROZLIŠUJEME DLE OBSAHU CUKRU, POUŽITÍ ODRŮD A OZNAČENÍ ROČNÍKEM: OBSAH CUKRU: Brut nature – obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr a nebyl použit dosážní likér Extra brut – obsah cukru se pohybuje mezi 0–6 g na 1 litr Brut – obsah cukru je nižší než 12 g na 1 litr Extra dry – obsah cukru se pohybuje mezi 12–17 g na 1 litr Sec – obsah cukru se pohybuje mezi 17–32 g na 1 litr Demi sec – obsah cukru se pohybuje do 50 g na 1 litr Doux – obsah cukru je vyšší než 50 g na 1 litr DLE ODRŮD: Blanc de Blancs – víno je vyrobeno pouze z odrůdy Chardonnay. Blanc de Noir – vyrábí se pouze z modrých odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Rosé – může být vyrobeno pouze z modrých odrůd, ale může jít i o směs červeného a bílého vína. DLE OZNAČENÍ ROČNÍKEM: Neročníková vína (sans millésime) – je základní produkt kaž dého domu, tvoří 80 % celkové produkce Ročníková vína (millésime nebo vintage) – tato vína se produkují pouze v letech s výbornými klimatickými podmínkami. Často vyzrávají ještě několik let v lahvi. Cuvée de Prestige – většinou jde o nejlepší víno, které vinařství vyrábí. Pochází pouze z vynikajících ročníků a nejlepších vinic. Může se vyrábět i neročníkové. 29 cE1510_28-48.indd 29 9.4.15 14:39