Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 22.4 .2015 do 19.5 .2015


Francouzská vína a sýry - strana 3



















































     

Francouzská vína a sýry - strana 3

Sý r y – F r a n c ie FRANCIE SÝROVÁ VELMOC JINÝ KRAJ, JINÁ CHUŤ FRANCOUZSKÉ A. O. P. PRODUKTY A. O. P. – oficiální značka kvality ON D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR Rozlehlá Francie disponuje optimálními geografickými podmínkami pro chov krav, koz i ovcí, jejichž mléko je základem zdejších sýrových lahůdek. Každý francouzský region nabízí vlastní speciality, v  nichž se odráží charakter regionu, místní tradice a také zkušenosti zdejších sýrařských mistrů. V horských oblastech převažují polotvrdé a  tvrdé typy sýrů – příkladem jsou sýry Comté, Gruyère nebo Raclette z regionu Franche-Comté. V  jižní části země podél Pyrenejského pohoří dominují výrobky z  ovčího mléka – zdejší vlajkovou lodí je nejslavnější sýr s  modrou plísní na  světě Roquefort. Neméně proslulé jsou i  francouzské měkké sýry s bílou plísní na povrchu, k typickým reprezentantům patří Brie de Meaux, jež se vyrábí pouze v  několika departementech střední Francie v  blízkosti povodí řeky Loiry. Mimo něj patří k  vyhlášeným produktům této oblasti čerstvé a měkké kozí sýry, specialitou je například Selles-Sur-Cher, aromatický sýr zrající v  popelu. Špičkovými sýry z  kozího mléka se pyšní i  další regiony jako Périgord, Rhone-Alpes či Provence. během výroby věnováno mnoho hodin práce vyžadující doslova vědecký přístup. Sýrařský mistr neboli affineur má na  starosti kompletní proces – výběr špičkových vstupních surovin, kontrolu a  požadovanou péči během zrání i  závěrečné vyhodnocení kvality. Základem úspěchu je také vhodný sklep, který musí mít stálou nízkou teplotu a  vysokou vlhkost odpovídající druhu sýra. Camembert a  jemu podobné měkké druhy pokryté bílou plísní se neobejdou bez vlhkosti kolem 95 %, tvrdým stačí 80 % a  nejméně náročné na  vlhkost jsou sýry kozí, které se spokojí se 75 %. Podle konkrétního typu je výrobci během zrání omývají slanou vodou, pivem, vínem nebo pálenkou, vybraným druhům je dokonce dopřána pravá šampaňská brandy. Místo omývání se mohou také obalit speciálním popelem, některé druhy se svazují rákosem nebo obalují obroučkou z  vybraného dřeva, jiné se jen otírají utěrkou a  obracejí. To vše stojí za  intenzitou aroma a  chuti, optimální konzistencí, barvou i  perfektním vzhledem proslulých sýrů z Francie. PPELLATI ‡A K   nejlepším na  světě patří také francouzské sýry. Vyrábí se zde více než 400 druhů, což řadí Francii mezi největší sýrové velmoci. Sýrový chod je běžnou součástí jídelníčku a  také oblíbeným dezertem na  závěr menu – výběr z  několika druhů sýrů je nedílnou součástí nabídky téměř každé francouzské restaurace. Více než desetina místních produktů nese ochrannou známku původu, která zahrnuje kontrolovaný proces výroby a garantuje špičkovou kvalitu. Tyto sýry nesou pečeť kvality A. O. P., která v poslední době nahrazuje původní francouzskou značku A. O. C. Brie de Meaux A. O. P. Camembert de Normandie A. O. P. Epoisses A. O. O P. ont L’Evêque de la Pont Perelle A. O. P. Chaource Chaourc ce A. ce A O. P. Munster A. A O. P. ur-Cher A. O. P. Selles-Sur-Cher Mont d’Or A. O. P. Chabiichou du Chabichou Poitou A. O. P. Morbier A. O O. P P. ier A au-Iraty Ossau-Iraty A. O. P. Comté té A. O. P. Roca amadour a mad Rocamadour A.. O. P. efort A. O. P. Roquefort e d’Ambert Fourme A. O. P. cE1510_01-13.indd 3 Langres A. A O. O P. P Petitt Livarot A. O. P P. DLOUHÁ CESTA K ZÁKAZNÍKŮM Základním principem výroby sýra je zakysání a vysrážení mléka, díky němuž se od  tekuté syrovátky oddělí pevné složky, tedy mléčná bílkovina, mléčný tuk a  minerální látky. Vysrážená hmota se krájí otáčecím nožem (tzv. sýrařskou harfou) a poté se ukládá do forem, lisuje, dochucuje solí a  podle konkrétního typu nechává zrát. Špičkovým sýrům je Coeur ur Neufchâtel A. O. P. Saint Nectaire A. O. P. eu d’Auvergne Bleu A. O. P. Reblochon de Savoie A. O. O P. P 3 4/9/15 12:41 PM