Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 22.4 .2015 do 19.5 .2015


Francouzská vína a sýry - strana 42



















































     

Francouzská vína a sýry - strana 42

S ý r y – Au v e r g n e DOKONALÝ PÁR AUVERGNE Fourme d’Ambert & Chorus, Languedoc Muscat Moelleux, sladké Sýr Fourme d’Ambert je charakteristický bohatou máslovitou chutí s  lahodným náznakem ořechů. Skvěle se kombinuje se sladkým vínem Chorus, Languedoc Muscat Moelleux, ( »» str. 40 ), které se vyznačuje čistou, zlatavou barvou s  výraznou viskozitou. Aroma vyniká čistou hroznovou šťávou, čerstvými hrozny, vanilkovým cukrem a skořicí. Plná, příjemně sladká chuť hraje  tóny lineckého těsta, vinného želé, sušené pomerančové kůry a mandarinek. Sladký závěr vína se krásně snoubí s ušlechtilou modrou plísní sýru Fourme d’Ambert. Jedna z nejslavnějších sýrařských oblastí začíná v Aveyronu a táhne se na sever přes Francouzské středohoří. J e třetím nejvýše položeným francouzským regionem a  na  jeho vznik i  současný ráz staveb z  tmavých hornin měla vliv dávná, velmi výrazná vulkanická činnost. Jejím pozůstatkem jsou jezera v kráterech vyhaslých sopek a četné minerální prameny. Půda s vysokým obsahem hořčíku a draslíku svědčí mnoha vzácným botanickým druhům, např. hořcům. Složení půdy má vliv i  na  obsah minerálů v  trávě a  následně na chuť tučného kravského mléka, které místní obyvatelé zpracovávají přímo u pastvin. Zdejší tvrdé sýry, z nichž řada nese označení A. O. C., vynikají dlouhou trvanlivostí. Fourme d’Ambert Jeden z nejstarších francouzských sýrů podle pověsti připravovali galští druidové pro náboženské slavnosti na hoře Pierre-sur-Haute. V 18. století se používal jako platidlo za pronájem horských stavení, která během léta využívali pastevci pro bydlení i výrobu sýra. Sýr z kravského mléka s modrou plísní uvnitř a šedobílými skvrnkami na kůrce má výraznou máslovitou chuť, ale není na rozdíl od jiných modrých sýrů agresivní. Od roku 1972 je chráněn označením původu A. O. C. PPELLATI ‡A D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON Fourme d’Ambert • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg 274,90 316, 14* ON PPELLATI ‡A PPELLATI ‡A PPELLATI ‡A D’ORIGINE D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON OTÉGÉE ‡ PR archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON Bleu d’Auvergne Bleu d‘Auvergne Raclette plátky Le Petit Saint Nectaire • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 1,3 kg • cena za 1 kg • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 125 g • cena za 125 g 259,90 298, 36,50 41, • polotvrdý sýr s aromatickou, lehce nakyslou chutí • bal.: 400 g • cena za 400 g • poloměkký sýr s různorodou plísní na povrchu • bal.: 600 g • cena za 600 g 142,90 164, 188,90 217, 89* 98* 34* 42 cE1510_28-48.indd 42 24* FRANCOUZSKÁ VÍNA A SÝRY 9.4.15 13:53