Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 22.4 .2015 do 19.5 .2015


Francouzská vína a sýry - strana 5



















































     

Francouzská vína a sýry - strana 5

Na rok 1855 byla do Paříže plánována Světová výstava, a  tak se do  francouzského hlavního města začalo svážet zboží nejen z  celé Francie, ale z celého světa. Bordeaux mělo reprezentovat víno. Běžní návštěvníci výstavy však neměli možnost vína ochutnat. Pro větší zajímavost proto měla výstavu doprovodit vinařská mapa regionu doplněná přehledem nejlepších vín z oblasti. Bordeauxská obchodní komora proto požádala Unii nákupčích, aby zhotovila přehledný „seznam všech klasifikovaných červených vín v  regionu, v němž bude tak přesně a kompletně, jak je to jen možné, specifikováno, do které z pěti tříd každé z nich patří a  ve  které obci je možno je nalézt“. Nákupčí totiž měli jako jediní celkový přehled o  trhu s  bordeauxskými víny. Měli také k dispozici všechny nezbytné podklady a zdroje, takže mohli během pouhého měsíce dodat seznam nejlepších vín. 18.  dubna tedy vytvořili seznam, který později proslul jako Klasifikace z roku 1855. Ještě dnes, více než 150 let po  svém sestavení, zůstává jedním z  nejsměrodatnějších vodítek ve světě vín. Všechna červená vína, jež se dostala na  seznam, pocházela z  oblasti Médoc. Jediné château mimo Médoc, jemuž byla při klasifikaci udělena zvláštní výjimka a  bylo zařazeno do  skupiny klasifikovaných usedlostí, bylo Château Haut-Brion, jež leží v  oblasti Graves. Shodou okolností bylo navíc zařazeno na samotný vrchol této hierarchie. Bílá vína, jež se tehdy těšila mnohem menšímu významu než CHÂTEAU ALEXANDRE LA CROIX DE GUILLOT CHÂTEAU RIDER -CHENU-LAFITTE • Bordeaux A. O. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Blaye Cotes de Bordeaux A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Bordeaux A. O. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 132,90 160, 81* 109,90 132, 98* 99,90 120, Vín a – Bo r d e a u x KLASIFIKACE VÍN Z ROKU 1855 červená, byla omezena pouze na  sladká vína z  oblasti Sauternes a  Barsac a  zařazena pouze do dvou tříd. SAINT-EMILION PRAVÝ BŘEH Vína z apelace Saint-Émilion nebyla v  roce 1855 zařazena do bordeauxské klasifikace vín. První formální klasifikace vín v  A. O. C. Saint-Émilion se uskutečnila v roce 1954. Na rozdíl od klasifikace vín z roku 1855 bývá pravidelně upravována každých 10 let. Jediné dvě usedlosti z apelace Saint-Émilion, jejichž vína jsou v  současné době klasifikována jako Premier Grand Cru classé  A, jsou Château Ausone a Château Cheval Blanc. Následuje 13 usedlostí s víny kategorie Premier Grand Cru classé B a 47 usedlostí zařazených do kategorie Grand Cru classé. Mimoto se zde nachází značné množství vinic klasifikovaných jako Grand Cru. Baron de Philippe de Rothschild MOUTON CADET • rouge • Bordeaux A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 88* NICOLAS NAPOLÉON ILIXENS Merlot • Monopoles • Medoc A. O. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Bordeaux A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 142,90 172, 91* 199,90 241, 88* 229,90 278, 18* 3 ZÁKLADNÍ DRUHY RÉVY VINNÉ Z BORDEAUX temná barva, často nachová až do černa aromatické primární tóny s výraznou vůní černého rybízu, cedru a eukalyptu silné, přesto elegantní s důraznými taniny husté nebo tělnaté osvěžující kyselinka zvláště u mladých vín Merlot středně temná barva často s modrým nádechem (s výjimkou špičkových kupáží) mírná vůně švestek, moruší, ovocného koláče a čaje oolong jemné, lehce nahořklé či mírně svíravé taniny příjemná kyselinka Cabernet Franc ve srovnání s ostatními víny z Bordeaux se barva někdy může zdát příliš bledá výrazná vůně malin, borůvek a bylinek s pevnými stonky jemné a rafinované taniny lahodná kyselinka archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Cabernet Sauvignon 5 cE1510_01-13.indd 5 4/7/15 12:33 PM