Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pivo a uzeniny

Platnost od 6.5 .2015 do 19.5 .2015


Pivo a uzeniny - strana 13



















































     

Pivo a uzeniny - strana 13

Lokální piva PIVO U TALÍŘE VEPŘOVÁ KOLÍNKA NA PIVĚ P árování pokrmů s  pivem sice u  nás není zatím příliš rozšířené, ale to se může postupem času změnit – k  dispozici je totiž mnohem širší chuťová paleta nápoje, než je tomu u  oblíbeného kombinování jídla a  vína. Obecně platí pro obě varianty stejná pravidla: je třeba buď respektovat podobnost chutí, nebo naopak vytvořit kontrast.  K  ležáku plzeňského typu se hodí například kuře, saláty, losos, kvalitní párky nebo koláč s borůvkami. Ke stylu India Pale se doporučuje gorgonzola, indické curry nebo mrkvový dort, k  pšeničnému kvasnicovému pivu pak kozí sýr, sushi, mořské plody nebo jahody. S  Porterem ladí gruyere, grilované hovězí steaky nebo kokosové či čokoládové sušenky. I tam, kde se k večeři podává víno, se hodí pivo jako aperitiv a michelinské restaurace ho takto hostům běžně nabízejí. (6 PORCÍ) 6 malých vepřových kolínek 1 polévková lžíce mleté sladké papriky 1 polévková lžíce kmínu 1 polévková lžíce hořčičného semínka 1 polévková lžíce celého pepře 400 g zeleniny (mrkev, celer, pórek) 3 malé cibule 1 stroužek česneku 6 kuliček jalovce 4 bobkové listy 6 snítek rozmarýnu 1,5 l zeleninového vývaru 0,5 l černého piva sůl olej VAŘENÍ S PIVEM Pokrmy s  pivem většinou nabízejí restaurační pivovary a  používají k  tomu vlastní produkty, pivo však bývá pravidelnou ingrediencí i  v  jídelníčku mnoha českých domácností. Tradiční světlý český ležák plzeňského typu se ovšem na  vaření příliš nehodí. K  podlévání pečeně je vhodné černé pivo, pšeničné bývá součástí obalovacích těstíček – to jsou nejčastější varianty. Místo tradičních pivních polévek jsou dnes v  módě spíš zelňačky s  pivem a uzeninou. V poslední době se začalo pivo přidávat i  do  dezertů, jako je beeramisu, čokoládový dort a  štrůdl, oblíbená je také pivní zmrzlina. 7 8 9 10 Černá Hora Velen Ostravar Premium Radegast Ryze hořký Zubr Gold 11 • pšeničný ležák • bal.: 1× 500 ml • cena za 500 ml • světlý ležák • bal.: 20× 500 ml • cena za 500 ml • světlý ležák • bal.: 20× 500 ml • cena za 500 ml • světlý ležák • bal.: 20× 500 ml • cena za 500 ml 12,50 15, 9,90 11, 12,50 15, 8,90 10, 11 Primátor Premium • světlý ležák • bal.: 20× 500 ml • cena za 500 ml 9,90 11, Starobrno Medium • světlý ležák • bal.: 20× 500 ml • cena za 500 ml 98* 13* 98* 13* 77* 7,50 9, archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 6 Kůži kolínek nařežeme do kříže ostrým nožem. V hmoždíři rozdrtíme papriku, kmín, pepř a hořčičné semínko a směsí okořeníme kolínka. Osolíme je, opečeme z obou stran v troše oleje a odložíme stranou. Ve stejné pánvi orestujeme cibuli a zeleninu nakrájenou na větší kousky. Přidáme rozkrojený stroužek česneku, vývar, jalovec a bobkový list. Zeleninu rozprostřeme na pekáč, na ni položíme vepřová kolínka a snítky rozmarýnu. Pečeme v  troubě přikryté poklicí při 170  °C asi 2,5 hodiny. Průběžně podléváme pivem. Kolínka pečeme úplně doměkka. Poté odklopíme poklici, zvýšíme teplotu na  200  °C a  cca 10 minut pečeme kolínka dozlatova, až je kůže křupavá. 08* 13 cE1511_01-15.indd 13 4/22/15 1:39 PM