Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pivo a uzeniny

Platnost od 6.5 .2015 do 19.5 .2015


Pivo a uzeniny - strana 14



















































     

Pivo a uzeniny - strana 14

C ider y Strongbow Cider Carling Cider • apple gold, elderflower, red berries • bal.: 24× 330 ml • cena za 330 ml • cherry, lime & mint, apple • bal.: 1× 300 ml, 24× 300 ml • cena za 300 ml 12,90 15, Somersby Cider Kopparberg Cider • jablko, hruška, ostružiny • bal.: 1× 330 ml, 24× 330 ml • cena za 330 ml • hruška, jahoda&limetka, bezinka • bal.: 1× 330 ml, 12× 330 ml • cena za 330 ml 16,50 19, 26,90 32, Kingstone Press Cider • bal.: 1× 500 ml • cena za 500 ml 29,90 36, 18* 61* 16,50 19, 97* 97* 55* CIDERY P od anglickým názvem cider se skrývá jeden z  nejstarších světových nápojů. Vyrábí se pomocí řízeného kvašení jablečného nebo jiného ovocného moštu a vznikl patrně na území Baskicka. Odsud se pak rozšířil v  různých stylech, podobně jako tomu je u piva, především do sousedních zemí. Do Anglie přišel s normanskými válečníky a ujali se ho především mniši v klášterech. Dnes je na  ostrovech velmi oblíbený a  k  jeho výrobě se používá téměř polovina celé tamější produkce jablek. O výsledné chuti cideru rozhoduje řada faktorů, od  odrůdy jablek po  délku kvašení. V  létě poslouží jako osvěžující nápoj, v zimě může v horké podobě s  kořením nahradit tradiční vinný punč nebo svařené víno. Platí pro něj poměrně přísné předpisy, především ohledně předepsaného množství alkoholu – 0,5–6,2 %. Nápoje s vyšším obsahem se označují jako jablečná vína. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Podle britských výzkumů pije cider alespoň jednou měsíčně 13 % lidí, přičemž procento žen a  mužů je přibližně stejné – jen muži vypijí zhruba dvojnásobný objem. 14 cE1511_01-15.indd 14 CIDER V ČESKU V  poslední době se začal cider prosazovat také v  České republice a některé restaurace nabízejí už i čepovaný. Oblíbily si ho především ženy ve větších městech, které mu dávají přednost před pivem a  většinou preferují sladší a  perlivé varianty. Své zastánce ovšem mají i  cidery bez bublinek, tedy tiché. Roční produkce ciderů v  Česku se odhaduje na 100 000 litrů. PIVO A UZENINY 4/22/15 5:07 PM