Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pivo a uzeniny

Platnost od 6.5 .2015 do 19.5 .2015


Pivo a uzeniny - strana 2



















































     

Pivo a uzeniny - strana 2

T Rozdělení piv ehdy se pivo vařilo výhradně z  ječmene a pšenice a popíjelo se brčkem, protože bylo nefiltrované, takže na  povrchu plavaly plevy a zbytky sladu. Nejstarší dochované recepty jsou o tisíc let mladší a psané sumerským klínovým písmem – tehdy se pivo dochucovalo datlemi, mandragorou nebo levandulí. Přidávání chmelu je raně středověká evropská „novinka“ zavedená kolem roku 1000 našeho letopočtu. HISTORIE VAŘENÍ PIVA Nejstarší záznamy o výrobě a konzumaci piva jsou staré přes 4000 let a pocházejí z Mezopotámie a Egypta. Gambrinus 11 Excelent archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • světlý ležák • bal.: 6× 500 ml, 4× (6× 500 ml) • cena za 500 ml Bernard Pilsner Urquell Radegast Originál Fénix • světlé výčepní pivo • bal.: 20× 500 ml • cena za 500 ml • světlý ležák • bal.: 6× 500 ml, 4× (6× 500 ml) • cena za 500 ml • světlé výčepní pivo • bal.: 20× 500 ml • cena za 500 ml • pšeničný ležák • bal.: 1× 400 ml, 12× 400 ml • cena za 400 ml 8,50 10, 29* 10, 7,50 9, Pardál Echt 11 • světlý ležák • bal.: 20× 500 ml • cena za 500 ml 08* 17,50 21, 18* 90 Pivo bylo celá staletí považováno spíše za výživnou potravinu než za prostředek k hašení žízně. V dobách morů a epidemií pak představovalo jedinou možnost, jak doplnit tekutiny bez obav z  nakažených studní. Vaření domácího piva bylo nejprve údělem žen, muži se ho chopili až později, kdy se začalo prodávat. Pivo se vařilo v mnoha v klášterech, kde představovalo důležitou součást výživy mnichů, a v hradních a  zámeckých pivovarech pro potřeby šlechty a panovníků (jen oni směli pít drahé bílé neboli pšeničné pivo). Ve  městech mohli doma vařit pivo jen měšťané, kteří k tomu získali dědičné právo, čímž vznikla instituce právovárečných domů, která se v určité podobě zachovala například v  Německu dodnes. Výrazné rozšíření výroby piva a vznik velkých průmyslových pivovarů umožnila až průmyslová revoluce v druhé polovině 19. století, především využití parního pohonu a elektrického osvětlení, rozvoj železniční dopravy, ale také nové vynálezy v dalších oblastech včetně chladírenství. Místo svrchního kvašení se začalo masivně používat kvašení spodní, pro velké pivovary výhodnější z hlediska dlouhodobé udržitelnosti jakosti a příjemné chuti. Ve druhé polovině 20. století se naopak začaly zakládat malé pivovary – nositelem tohoto trendu byla v první fázi Velká Británie. 15,90 19, 24* 8,90 10, 77* 19* 13, 2 cE1511_01-15.indd 2 PIVO A UZENINY 4/23/15 12:54 PM