Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pivo a uzeniny

Platnost od 6.5 .2015 do 19.5 .2015


Pivo a uzeniny - strana 26



















































     

Pivo a uzeniny - strana 26

Te p e l n ě o p r a c o v a n é k l o b á s y a p á r k y ZLATO Z DEBRECENU V  Česku patří k  nejoblíbenějším uzeninám šťavnaté tenké Debrecínské párky vyrobené z  kousků masa a  špeku s  výraznou paprikovou chutí. Dostaly jméno podle maďarského Debrecenu, ovšem zdejší tradiční produkty vypadají poněkud odlišně. Pod názvem Debreceni páros kolbász se tu vyrábí ručně formovaná, 12 cm dlouhá klobása o průměru 30–34 mm, která je šťavnatá a  kořeněná paprikou a  česnekem. Její historie sahá až do  17. století, kdy byl v  Debrecenu založen první řeznický cech zabývající se porážkou a  prodejem vepřového a  hovězího masa. Do té doby se podél celého Dunaje masná jídla vyráběla jen pro domácí potřebu. Klobása z Debrecenu byla již v roce 1930 oceněná zlatou medailí a proslavila se po celém světě. HISTORIE NEJSLAVNĚJŠÍCH PÁRKŮ I když Česká republika patří k zemím s největší spotřebou masných výrobků na  osobu, národem milovníků uzenin jsou Němci. Ročně snědí přes 20  kg párků na  hlavu a  s  hrdostí uvádějí, že dali jméno nejproslulejšímu párku na světě – Frankfurtskému. Vídeňské párky • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg Vídeňské a debrecínské minipárečky 144,90 166, • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg 64* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH O prodeji párků psal již v  17. století frankfurtský kronikář Achilles August Lersner – párky se v roce 1487 prodávaly v  tzv. řeznických uličkách mezi katedrálou a  radnicí. Tou dobou se však podobaly spíše dnešním klobásám, protože jemné mletí masa umožnily až první sekací a  mělnicí stroje. Podle prvního a  pro řezníky závazného receptu z roku 1749 se k výrobě Frankfurtských párků používalo libové maso z  boků, tzv. brato. Odtud název Bratwurst, který s dnešními pečenými Bratwursty nemá mnoho společného. Od roku 1929 se název „Frankfurter Würstchen“ smí používat jen ve  vazbě s  geografickou polohou, tedy pokud výrobek pochází z  okolí Frankfurtu. V  mnoha zemích je však vnímán jako zobecnělý – názvy Frankfurters, Frankfurter Bratwurst, Frankfurter sausages se tak objevují po celém světě. Frankfurtské párky vyrábějí i  Rakušané, přestože mají vlastní Wiener Würstl – Vídeňský párek. V  roce 1805 se rakouský řezník Johann Georg Lahner vrátil do  Vídně z  Frankfurtu nad Mohanem, kde se naučil vyrábět párky, a  zahájil jejich prodej ve  svém krámu. Jeho napodobitelé mírně upravili recepturu přidáním hovězího masa a začali párkům říkat vídeňské. (Zdroj Ladislav Steinhauser: Maso střed(t)em zájmu) 134,90 155, 14* Vídeňské párky • bal.: 400 g • cena za 400 g 90 64, 64* 74, Debrecínské párky výběrové • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg 119,90 137, 89* 26 cE1511_16-32.indd 26 PIVO A UZENINY 4/21/15 11:43 AM