Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pivo a uzeniny

Platnost od 6.5 .2015 do 19.5 .2015


Pivo a uzeniny - strana 27



















































     

Pivo a uzeniny - strana 27

ADIýNÍ Te p e l n ě o p r a c o v a n é k l o b á s y a p á r k y TR Á S PE ‡Z CIALITA ‡ A RU ý E N 100% HOVĚZÍ SUROVINA Spišské párky Z.T.S. • bal.: 550 g • cena za 550 g 73,50 84, Telecí párky v přírodním střívku • bal.: 460 g • cena za 460 g 53* Hovězí minipárky Párek Delikates • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg • bal.: cca 1,2 kg • cena za 1 kg 149,90 172, 89,90 103, 39* 69,90 80, 39* 39* SLOVENSKÁ TRADICE V ýroba Spišských párků, které v  roce 2011 získaly ochrannou známku EU ZTS – Zaručená tradiční specialita, má na Slovensku více než stoletou tradici. Na počátku výroby stál řezník Štefan Varsányi, jehož párky se brzy začaly prodávat i v Maďarsku a Polsku a měl je rád například prezident T. G. Masaryk a hrabě Albín Csáky – díky němu se chutné párky dostaly až na  zasedání uherské vlády. Po 2. světové válce byla v rámci standardizace a dodržování tradiční kvality přijata norma na výrobu Spišských párků. Typické je pro ně jemně vypracované dílo z vepřového a hovězího masa naražené do křehkého skopového střívka a výrazná chuť mleté sladké a  pálivé papriky. Pravé Spišské párky jsou velmi šťavnaté a při naříznutí z nich vystřikuje šťáva. ADIýNÁ TR Š CIALITA ‡ PE ZTS A R U ý E NÁ ‡Z (Zdroj eagri.cz/public/web/file/240989/Spisske_parky.pdf) Označení Zaručená tradiční specialita vyžaduje minimálně 25letou tradici výroby za  použití tradičních surovin nebo typické metody přípravy, které produkt odlišují od podobných výrobků stejné kategorie. Není vázáno zeměpisným původem. Specifičnost produktu musí uznat EU zápisem do rejstříku ZTS. Více na www.oznaceni.eu nebo na: eagri.cz/public/web/mze/ potraviny/zarucene-tradicni-speciality JAK VYBRAT KVALITNÍ PÁREK Podle ceny – výběrový párek se v maloobchodě neprodává pod 70 Kč/kg. Dobrou kvalitu zaručují tzv. chráněné výrobky – např. Vídeňské a Debrecínské párky, u nichž vyhláška pro maso a masné výrobky č. 264/2003 Sb. (plné znění najdete na www.mvcr. cz) stanovuje základní jakostní parametry, např. obsah masa a tuku, nepřípustné suroviny a přídatné látky. Za kvalitu rovněž ručí zavedené značky. Párek v přírodním střívku by měl být prohnutý, nikoli rovný. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Podle podílu masa, který je deklarován na  obalu výrobku v  procentech. Výrobci kvalitních párků se tento údaj nebojí na etiketách uvádět. Za kvalitní párek lze považovat produkt s minimálním podílem masa 70 %. Párky nemají být příliš světlé ani tmavé či svraštělé. V neposlední řadě se lze řídit vlastní zkušeností. 27 cE1511_16-32.indd 27 4/23/15 11:43 AM