Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pivo a uzeniny

Platnost od 6.5 .2015 do 19.5 .2015


Pivo a uzeniny - strana 5



















































     

Pivo a uzeniny - strana 5

Pilsner Ur quell L egendární plzeňský ležák Pilsner Urquell překreslil v  19. století tehdejší světovou pivní mapu, když v  roce 1842 sládek Josef Groll v  novém Měšťanském pivovaru zvolil nový, důkladný varní postup s trojím rmutováním a tehdy zřídka užívaný způsob spodního kvašení a uvařil první várku spodně kvašeného ležáku. Hned první várka se povedla a  dala vzniknout pivu průzračně zlaté barvy s šlehačkovou pěnou, vynikající chuti a prvotřídní kvality. SVĚTOVÁ LEGENDA PLZEŇSKÝ LEŽÁK Pivovary začaly brzy výrobu plzeňského napodobovat, až vznikla celá pivní kategorie nazvaná podle původního originálu – pils. Pilsner Urquell byl vzorem a  zůstává proslulým neustále. Od zahraničních piv stejného typu se totiž odlišuje svou výraznou a plnou chutí. Za neměnnou a stálou kvalitou stojí celé generace plzeňských sládků, kteří stále pečují o vzácný odkaz svého předchůdce. Snahou obchodních sládků a celého obchodního týmu je, aby i  pivo v  obchodech a  restauracích chutnalo stejně dobře jako v pivovaru. Proto všichni neustále pracují na  zkrácení transportu, spolupracují s  restauratéry na zlepšení podmínek skladování a  čepování, aby hosté v  hospodách a  restauracích dostali svůj oblíbený Pilsner Urquell správně vychlazený, načepovaný a  náležitě naservírovaný. VÍTE, ŽE? Navzdory všem technickým novinkám, které dnes výrobu piva usnadňují, nezmizel z  plzeňského pivovaru důraz na tradice a na lidský faktor. Část každé várky stále dozrává v  dubových sudech v  historických sklepích, aby sládci mohli porovnávat chuť piva Pilsner Urquell z  moderní výroby. MŮŽE STEJNÉ PIVO CHUTNAT POKAŽDÉ JINAK? Čepování může ovlivnit charakter pěny, říz a teplotu eplo otu up piva ivva ING. VÁCLAV BERKA, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje NADVAKRÁT: Nejčastější způsob čepování, při němž se nejprve načepuje vysoká pěna a pod ni se na druhý zátah načepuje doplňující pivo. HLADINKA: Jde o rychlý způsob čepování, kdy je pivo načepováno na jeden zátah. Pivo si zachovává jedinečný říz a čerstvost. ŠNYT: Druh čepování používaný při degustacích, je naplněna pouze část sklenice. Má bohatou pěnu a jemnější říz. MLÍKO: Do sklenice je natočena pouze pěna, pivo tak má nízký obsah oxidu uhličitého a je tak jemnější. Kouzlo se projeví, je-li vypito ihned po načepování. ČOCHTAN: Do sklenice je načepováno pouze pivo bez pěny. Pivo má vyšší říz, avšak kvůli absenci pěny rychleji oxiduje, a proto je nejlepší ho vypít rychle po načepování. 5 cE1511_01-15.indd 5 4/23/15 2:52 PM