Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Grilovací sezona

Platnost od 20.5 .2015 do 16.6 .2015


Grilovací sezona - strana 4



















































     

Grilovací sezona - strana 4

Ma so TO NEJLEPŠÍ ZE SVĚTA Hovězí maso nejvyšší kvality se k nám dováží především z jihoamerického kontinentu – ke špičkám produkce patří zejména Argentina, Austrálie, Uruguay a Brazílie. Mezi rozšířené druhy se řadí bílý dobytek Zebu (Brazílie), zvučné jméno mají také původně anglická masná plemena Aberdeen-Angus, Hereford či Shorthorn, u  nichž lze nejsnáze docílit požadovaného mramorování. Díky čistému životnímu prostředí a  kvalitní pastvě je maso navíc velmi křehké, má výraznou vůni i  chuť a  obsahuje méně tuku a cholesterolu. K prvotřídním plemenům se řadí také francouzské Charolais a  k  nejdražším steakovým masům patří produkty z  USA. Vrcholem gurmánského zážitku je hovězí wagyu původem z Japonska. Rovnoměrné mramorování po celém svalu je výsledkem staleté selekce nejlepších jedinců a také nadstandardní péče, která je zvířatům během života dopřávána. JAK SI NEJLÉPE VYBRAT PODLE PLEMENE A ZPŮSOBU CHOVU Kvalita Plemeno Způsob výkrmu Zebu Britské Hereford Britské Black Angus Black Angus Grass Fed Grass Fed Grain Fed 100 dní Grain Fed 120 dní Grain Fed 120 dní Grain Fed 150 dní Brazílie Argentina Austrálie Uruguay USA Nový Zéland Grass Fed – krmeno trávou, Grain Fed – dokrmováno obilím STOPKY A TEPLOMĚR Steaky by měly být menší, ale silnější, jinak se příliš rychle propečou. Teplota v jádru se měří teploměrem na maso. Uvedené hodnoty platí pro steaky grilované, pečené na pánvi mají vnitřní teplotu zhruba o 10 °C nižší: VERY RARE/BLUE (velmi jemně propečený, téměř syrový, krvavý) – zprudka opékaný 2 minuty z každé strany, uvnitř úplně červený, vnitřní teplota do 50 °C. RARE (jemně propečený, mírně růžový) – 2,5 minuty z  každé strany, zvnějšku šedohnědý, prostředek červený, vnitřní teplota do 60 °C. Toto je nejoblíbenější úprava u milovníků steaků napříč všemi národy. MEDIUM RARE (slabě propečený, růžový) – zprudka opékaný 3 minuty z  každé strany, s  50% načervenale růžovým středem, vnitřní teplota do 65 °C. MEDIUM (středně propečený) – prudce opékaný 4 minuty z každé strany, prostředek je horký a kolem středu plně růžový, vnitřní teplota do 70 °C. MEDIUM WELL (propečený) – maso je téměř propečené, jen kolem středu je slabě růžové. WELL DONE (zcela propečený) – 4,5 minuty z každé strany, šedohnědý uprostřed, tmavě hnědý zvnějšku, teplota do 77 °C. Pro všechny úpravy platí stejný závěr – po grilování je třeba nechat steak 5–20 minut odležet na horkém talíři nebo po straně grilu při teplotě 65 °C. Štávy a vůně se tak rovnoměrně rozloží. 4 cE1512_01-16.indb 4 EPIKURE 5/5/15 11:59 AM