Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Šunky

Platnost od 3.6 .2015 do 30.6 .2015


Šunky - strana 14



















































     

Šunky - strana 14

Sušené šunk y MISTROVSKÁ DÍLA UZENÁŘŮ Z FRANCIE A BELGIE Ve Francii má téměř každý region svoji sušenou šunku, jednou z nich je Jambon de Savoie. Historie savojské šunky je tak stará, že je těžko vysledovat její počátek. V elmi dlouho byla tato šunka „královským jídlem“ – byla servírována na královské tabuli při zvláště slavnostních příležitostech. Velmi oblíbena byla i na stole římských císařů. Ve středověku pak byla podávána hlavně během Velikonoc. Nasolování probíhá dodnes tradičním ručním způsobem, následná doba zrání je pak 9–12 měsíců v nadmořské výšce 650 m, kde podnebí u Mont Blanku dává šunce příjemné aroma a neopakovatelnou chuť. VIANDE SÉCHÉE DES ALPES 1 1 Viande Séchée des Alpes (Hovězí sušené maso z  Alp) se vyrábí z  nejkvalitnějšího masa zadní hovězí čtvrtě. Přidává se pouze sůl a  přírodní aroma podle tradiční receptury, která se předává z  generace na generaci. Výrobek zraje po dobu 3 měsíců na čerstvém horském vzduchu v  Savojských Alpách, což mu propůjčuje nezaměnitelnou jemnou chuť, která je zvýrazněna krájením na  velmi tenké plátky. Výrobek má vysoký obsah bílkovin. JAMBON DE BAYONNE Jambon de Savoie • cena za 90 g plátky Viande séchée des Alpes 109,90 126, • sušené hovězí maso • cena za 70 g plátky 39* 109,90 126, 39* 2 ‡ AT DIC ION G IN PROTÉGÉE UE GRAPHIQ ÉO ‡ archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Jambon de Bayonne I. G. P. • cena za 100 g plátky 139,00 159, 85* 14 cE1513_01-16.indd 14 2 Jednou z  nejznámějších francouzských šunek je Jambon de Bayonne, která pochází z  regionu Aquitaine (Akvitánie) a jméno získala podle přístavního města Bayonne ležícího na  jihozápadě Francie. Patří mezi výrobky s ochrannou známkou I. G. P. (Indication Geographique Protégée – chráněné zeměpisné označeni), které je určeno pro výrobky, jež se těší v  místě velké reputaci, ale jsou s  ním spojeny jen částečně. Prasata na výrobu této šunky jsou chována a zpracovávána pouze v  pánevní oblasti Adour na  jihozápadě Francie. Kýta je drhnuta v  soli Salies, díky které získává svoji nezaměnitelnou chuť. Poté v  dobře větrané místnosti zraje 7–12 měsíců. Podle tradice (která je udržovaná několika málo výrobci) se má šunka během výroby potírat pálivou pastou Piment d’Espellete. Hmotnost šunky musí být min. 7  kg. Barva je tmavě červená a chuť mírně slaná. Výrobek je tradičně označován tzv. baskickým křížem (Le croix Basque). ŠUNKY 5/19/15 11:02 AM