Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Šunky

Platnost od 3.6 .2015 do 30.6 .2015


Šunky - strana 8



















































     

Šunky - strana 8

Sušené šunk y SUŠENÉ ŠUNKY M ZBOŽÍ NA OBJEDNÁVKU Prosciutto di Parma D. O. P. aso zpracované sušením na vzduchu patří mezi nejstarší masné výrobky vůbec. Již staří Římané využívali techniku nasolení a  následného sušení v proudícím vzduchu za účelem prodloužení trvanlivosti masa – snížení obsahu vody ve svalovině na určitou hladinu totiž zabraňuje působení mikroorganismů. Itálie ve své tradici pokračuje a ve výrobě sušených šunek je dnes světovou velmocí. Nejznámější je Prosciutto di Parma – Parmská šunka, která se smí vyrábět pouze v okolí Parmy. K stálicím zdejší produkce patří také sušená šunka San Daniele vyráběná v  regionu Friuli (Furlánsko). • šunka s kostí • sušeno min. 12 měsíců • bal.: cca 9 kg • cena za 1 kg 269,00 309, 35* SPECIALITA Z PARMY Prasata v parmském regionu se krmí syrovátkou, po  níž mají jemné a  nasládlé maso. Protože se vykrmují ve vepřínech, je jejich maso poměrně tučné. Výroba šunky je omezena na území mezi řekami Taro a  Baganza, kde jsou ideální klimatické podmínky, a doba zrání je minimálně 12 měsíců. Parmská šunka patří mezi více než 600 výrobků, které se v  určitých regionech Evropy vyrábějí již dlouhou dobu, jsou výjimečné a  Evropská unie je chrání před napodobováním a  poškozením dobrého jména udělením ochranné známky. V  tomto případě se jedná o  chráněné označení původu (D. O. P. – zkratka z italského názvu ochranné známky Denominazione D’Origine Protetta, setkat se lze i se zkratkami P. D. O. z angličtiny nebo A. O. P. z  francouzštiny), které může získat produkt, jehož výroba je úzce spjata s určitým místem a jeho tradicí. Prosciutto di Parma D. O. P. 1/4 • sušeno min. 12 měsíců • bal.: cca 1,3 kg • cena za 1 kg Prosciutto di Parma D. O. P. 376,00 432, 40* • šunka bez kosti • sušeno min. 12 měsíců • bal.: cca 6,5 kg • cena za 1 kg 319,00 366, 85* Prosciutto di Parma D. O. P. • sušeno min. 12 měsíců • cena za 250 g plátky 179,00 205, 85* 1 2 Prosciutto di Parma D. O. P. • sušeno min. 12 měsíců • cena za 85 g plátky 69,00 79, archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 35* 3 8 cE1513_01-16.indd 8 4 Kýta ze speciálně vykrmovaných prasat se nejprve pečlivě opracuje (1). Potom se kýta ručně solí (2). Aby nedošlo ke  kontaminaci, tak se kýta nekrytá kůží potře pastou ze sádla, rýžové moučky a pepře (3). Potom se kýty po dobu min. 12 měsíců suší (4). ŠUNKY 5/21/15 10:48 AM