Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Šunky

Platnost od 3.6 .2015 do 30.6 .2015


Šunky - strana 9



















































     

Šunky - strana 9

Sušené šunk y ITALSKÁ TRADICE 1 Téměř každý region v Itálii má svoji specialitu. Pojďme se teď podívat na některé z nich: SAN DANIELE 1 Prosciutto di San Daniele D. O. P. Šunka San Daniele se vyrábí v kraji Friuli a poznáme ji dle typického výžehu kýty se zkratkou SD. Sandanielští vepři se chovají venku, a proto je jejich maso méně tučné, navíc obohacené příchutí žaludů, kterými se živí. Vyrábí se v mnohem menším množství než parmská šunka, a je tudíž mnohem dražší. PROSCIUTTO TOSCANO 69,00 79, 35* 2 Prosciutto Toscano se vyrábí v  celém Toskánsku. Surovina pochází i z italských regionů Emilia Romagna, Lombardie, Marche, Umbrie a Lazia. Pravidla pro porážku prasat a uchovávání jejich masa se datují již do období Karla Velikého, striktní pravidla pro výrobu této lahůdky však pocházejí až z období vlády rodiny Medici a od té doby zůstala nezměněná. Šunka má výraznou, dlouho přetrvávající chuť a  intezivní aroma díky při solicím procesu použitým bylinám a aromatickým výtažkům a tradičnímu způsobu zpracování a zrání. Šunka zraje min. 10 měsíců. PROSCIUTTO DI CARPEGNA 2 Prosciutto Toscano D. O. P. • cena za 300 g plátky 229,00 263, 35* 3 Historie výroby šunek v  oblasti Carpegna se datuje do  14. století. Tato oblast, mezi kopci Montefeltro, byla vždy plná hlubokých lesů s převahou dubů, které poskytovaly základní potravu pro chov prasat. Prosciutto di Carpegna se vyrábí pouze v  malé oblasti, která zasahuje do  3 italských regionů. Je vyráběna z prasat, která byla chována a poražena v regionech Marche, Emilia Romagna a Lombardie. Minimální hmotnost prasat při porážce je 160  kg. Šunka zraje min. 13 měsíců a  její chuť je jemná, sladká a harmonicky aromatická. CULATELLO • sušeno min. 12 měsíců • cena za 70 g plátky 3 Prosciutto di Carpegna D. O. P. • cena za 300 g plátky 294,00 338, 4 10* Za královnu svých sušených šunek považují Italové šunku Culatello. Na její výrobu se používá jen nejkvalitnější střední část kýty, do níž se důkladně vetře mořská sůl, maso se poté vloží do přírodního střeva a sváže do tvaru šišky. Culatello se suší 6–12 měsíců – nejlepší klimatické podmínky pro zrání jsou v  Pádské nížině. Nejvyhledávanější je pak Culatello z  regionu Bassa Parmense, který leží na malém území podél jižního břehu Pádu. 4 Culatello D. O. P. • cena za 250 g plátky 224,00 257, 60* DICAZION IN • • OGRAFI GE C 149,90 172, 66,50 76, TE PRO TTA • cena za 400 g • solené sušené hovězí maso • cena za 70 g plátky • • Speck Alto Adige I. G. P. 39* 47* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH DICAZION IN TE PRO TTA Bresaola Valtellina I. G. P. A E OGRAFI GE C A E 9 cE1513_01-16.indd 9 5/19/15 11:01 AM