Aktuálníletáky.cz   

Albert supermarket leták, Albert hypermarket leták : Magazín Albert - červen 2015

Platnost od 1.6 .2015 do 30.6 .2015


Magazín Albert - červen 2015 - strana 64



















































     

Magazín Albert - červen 2015 - strana 64

FOTO: ARCHIV FIRMY Hned po kohoutovi je v sezoně na nohou nejméně 100 lidí. Autobus je kolem šesté ráno sváží z okolí rovnou na pole, kde se seskupí do jasného šiku:  16 lidí se začne shýbat k poli s nožem v ruce. Za nimi krokem jede pořádný sklizňový stroj Rig. Do vystrčeného dopravníku s vaničkami lidé z pole pokládají hlavičky salátu – už zabalené – ty míří do nitra stroje. Tam už sedí další čtyři pracovníci – ti salát třídí podle jakosti, velikosti a nalepují etikety pro jednotlivé zákazníky, tedy i prodejny Albert. Rovnají je přímo do beden konkrétní objednávky. Jde to šup na šup. Na nic se nečeká, jde o čas, jde o křehký salát, který se musí k zákazníkovi dostat absolutně čerstvý. Každý den tu sklidí a vyexpedují 80 tisíc kusů salátu. Ruce v hlíně Největší frajeři-sběrači dokážou na dobrém poli odřezat až 300 hlaviček za hodinu. Ti už jsou ale zkušení a můžou pracovat v úkolu. Nováčci se učí sklízet v hodinové mzdě, dokud neposbírají kromě salátů také zkušenosti a obratnost. Zvládl byste to jako ti nejlepší? Pan Pavlík v košili manažera zvedne obočí: „Jasně, řezat umím, jeden, druhý… Ne, ani náhodou to neumím.“ Oblast Polabí, kde firma Pascual hospodaří, se pro pěstování různých druhů salátu skvěle hodí. Bývají tu teplá jara a podzimy, kdy salát přibývá přímo před očima. Jen horko mu nesedí: to přestane růst a počká si na chladnější noc, kdy nabírá znovu sílu. Když je dobře, salát roste jako o závod. Od osiva po hlavičky V Pascualu se o saláty starají od začátku do konce. Pěstují ze semen sazenice, které pak na celkem 320 hektarech od poloviny března do konce srpna pomocí mechanických sazečů sázejí do záhonů. Denně 110 tisíc, za rok 16 milionů. Nepředstavitelné množství. Vyroste z nich většinou – tak ze 60 procent – ledový salát a k němu další druhy, například římský salát, Little Gem, také řapíkatý celer a baby saláty. Firma Pascual, která sbírala zkušenosti ve Španělsku a ve Velké Británii, přísně dbá na kvalitu svých salátů. Proto je několikanásobně ověnčena oceněním Klasa od ministerstva zemědělství. Inspekce sem zajíždí nečekaně, často, a firma si nedovolí cokoliv z předpisů nedodržovat. Hlavičce salátu poslední týden před sklizní přibývá za den 30 gramů. Křehkých, svěžích lístků. Je krásné to pozorovat a pak ochutnat. Za sezonu, která trvá od března do října, vysadí v Polabí neuvěřitelných 16 milionů sazeniček salátu. Sklizeň se neobejde bez ruční práce, nicméně většinu té těžké obstarávají stroje: sázecí či sklízecí, v nichž se přímo na poli saláty balí a rozdělují do beden zákazníka. Mimo samotných salátů v Pascualu pěstují zeleninu na salátové směsi, které si brzy můžete koupit pod značkou Albert. albert.cz 63