Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Letní vína

Platnost od 17.6 .2015 do 14.7 .2015


Letní vína - strana 14



















































     

Letní vína - strana 14

Šumivá vína Itálie Prosecco ŠUMIVÁ VÍNA ITÁLIE PROSECCO La Gioiosa PROSECCO D. O. C. Mionetto PROSECCO D. O. C. Le Dolci Colline PROSECCO D. O. C. Alberto Torresi PROSECCO D. O. C. Villa Sala PROSECCO D. O. C. Mionetto PROSECCO D. O. C. • brut • Treviso • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • brut • Treviso • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • brut • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • brut • frizzante • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • extra dry • Treviso • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • extra dry • Valdobbiadene • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 132,90 160, 134,90 163, 90,90 109, 129,90 157, 157,90 191, 129,90 157, 18* 81* 23* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH I přes fakt, že nejlepší šumivá vína na světě vznikají metodou druhotného kvašení v láhvi, je Prosecco nápojem, který dokáže okamžitě zvednout náladu a první sklenka je stejně zajímavá jako ty následující. Co však dělá Prosecco oblíbeným nápojem pro mnoho lidí? P rosecco, tak, jak jej známe v  sou časné podobě, vzniklo přibližně v  19. století, kdy byla založena enologická společnost, které měla za  úkol vyrábět šumivá vína velmi podobná těm z kraje Champagne. I  přes neúspěch, se kterým se museli v  institutu smířit, vzniklo jiné šumivé víno, které v  90. letech 20. století raketově vystoupalo a  dostalo se do  širšího povědomí milovníků šumivých vín. Takzvaná Charmatova metoda, dnes užívaná pro výrobu šumivých vín, měla předchůdce v  podobě Mar ti nottiho metody, kterou vynalezl na  konci 19. století Federico Martinotti, ředitel Ústavu pro experimentální vinařství v  Asti. Zavedl kvašení ve  velkých voděodolných tancích – dnes využívané nerezové nádoby. Nicméně až Eugène 14 cE1514_01-15.indd 14 99* 18* 06* Charmat si nechal tuto metodu kolem roku 1910 patentovat, a tak je v praxi používaný název Charmatova metoda. Glera, ještě do roku 2009 nazývaná Prosecco, je bílá odrůda révy vinné pěstovaná zejména v oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia. Díky chladnému klimatu, které ovlivňuje PAVOL VELIČ sommelier MAKRO Plzeň zrání hroznů, jsou vyrobená vína charakteristická ve  vůni svým typickým květinově ovocným aroma s  lehkým nádechem hrušek. V chuti sadové ovoce s dochutí po hořkých mandlích. Sami Italové pijí Prosecco jako aperitiv, pokud se rozhodnou dát si plnější a  elegantnější variantu tohoto nápoje, mají možnost volby v  podobě Prosecca z  oblasti Conegliano-Valdobbiadene. Šumivá vína této striktně vyznačené oblasti nesou od ročníku 2010 nejvyšší hodnocení kvality vín D. O. C. G. a řídí se přísnými pravidly pro pěstování a výrobu. Pavol Velič LETNÍ VÍNA 6/3/15 7:30 PM