Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hotely a penziony

Platnost od 17.6 .2015 do 14.7 .2015


Hotely a penziony - strana 4



















































     

Hotely a penziony - strana 4

Bezlepkové potraviny Osob trpících některým z onemocnění způsobených lepkem každoročně přibývá – nejčastěji se jedná o celiakii nebo alergii na lepek. V obou případech je jediným řešením bezlepková dieta, která se doporučuje i po některých operacích a dodržují ji také lidé dbající na zdravý životní styl. Vzhledem k narůstající poptávce se sortiment bezlepkových výrobků stále rozšiřuje a bezlepkové pokrmy se začínají čím dál častěji objevovat v nabídce gastronomických zařízení. Dopřejte je i hostům Vašeho hotelu. Celiakie a dieta Celiakie je vážné autoimunitní onemocnění, které vyžaduje doživotní dodržování bezlepkové diety. Lepek neboli gluten napadá tenké střevo, což vede k narušení sliznice a následně zmenšení plochy, jíž organismus vstřebává vodu, živiny, vitaminy a minerály. Tyto změny způsobují řadu zdravotních komplikací – trávicí a dermatologické obtíže, únavu, migrény, slabost a mnoho dalších. Pro osoby trpící celiakií je jediným řešením absolutní vyloučení lepku z jídelníčku, nesmějí konzumovat ani produkty, které mohly být během výroby lepkem kontaminovány. Alergen číslo jedna Od konce loňského roku jsou všechna gastronomická zařízení povinna uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech. Pod číslem jedna se ukrývají obiloviny obsahující lepek, tedy pšenice, žito, ječmen, špalda, oves, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a produkty z nich vyrobené. Obsahem lepku v potravinách se zabývá příslušná legislativa, dodržování a kontrolu má na starost Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Legislativa rozeznává dvě hladiny hodnoty obsahu lepku v potravinách: • 100 mg/kg – tyto potraviny mohou nést označení „se sníženým obsahem lepku“, nicméně nelze je považovat za 100% bezpečné. • 20 mg/kg – tyto výrobky jsou označeny jako „bezlepkové“ či „bez lepku“. • Na trhu se stále častěji vyskytují i potraviny s nižšími hladinami lepku (např. do 5 mg/kg), které představují pro konzumenty ještě menší riziko. Výběr z MAKRO V sortimentu MAKRO naleznete řadu bezlepkových výrobků – všechny mají hodnotu lepku do horní hranice 20 mg/kg a jsou testovány a doporučovány osobami, které bezlepkovou dietu dodržují. Na jejich výběru se podílí nezisková organizace Sdružení celiaků ČR, která pomáhá osobám s tímto onemocněním od roku 1990 a pořádá mimo jiné i odborná školení. Více informací se dozvíte na www.celiac.cz. Snídaně v hotelu Hostům, kteří trpí celiakií nebo dodržují bezlepkovou dietu z jiného důvodu, můžete dopřát kvalitní stravování bez rizika zařazením bezlepkových produktů do Vaší nabídky – každý z nich takový komfort určitě ocení, protože je toto onemocnění vážně limituje, zejména jsou-li nuceni stravovat se mimo domov. V sortimentu MAKRO najdete slané i sladké pečivo, šunky, paštiky, trvanlivé salámy a řadu dalších produktů. Cizojazyčná označení bezlepkových produktů Anglicky: Německy: Francouzsky: Španělsky: Italsky: Rusky: Gluten-free Glutenfrei Sans Gluten Sin Gluten Senza Glutine Bезглютеновый 4 cH1514_01-11.indd 4 Více než 700 výrobků za dlouhodobě nejvýhodnější ceny 3.6.15 18:00