Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - ryby

Platnost od 1.7 .2015 do 28.7 .2015


Epikure - ryby - strana 10



















































     

Epikure - ryby - strana 10

Sp e c iá l TAJEMSTVÍ POHÁRU Zmrzlinové poháry poslouží jako dezert při výjimečných příležitostech, ovšem dobrým důvodem k jejich přípravě může být i horký letní den. H istorie zmrzliny sahá daleko do minulosti – podle všeho si na mražené vodě ochucené ovocnou šťávou nebo medem pochutnávali už staří Římané a  Egypťané. První zmrzlinu na bázi mléka podle některých pramenů připravili Mongolové, jiné zdroje připisují objev Číňanům. Zmrzlinový pohár v dnešní podobě je podstatně mladší vynález. Pochází z  USA z konce 19. století – ohledně jeho přesného původu se však taktéž vedou spory a nárokuje si jej hned několik států federace. SPRÁVNÝ VÝBĚR Základem dobrého poháru je kvalitní zmrzlina. Nejčastěji se používají smetanové druhy, které dobře drží tvar a umožňují 10 cE1515_01-16.indb 10 široké množství kombinací s dalšími přísadami. Vhodný je i  ovocný sorbet na bázi vody, cukru a ovocné složky, ten se však kombinuje spíše s  jednoduššími doplňky (čerstvé ovoce, ovocné omáčky a bylinky jako meduňka nebo máta). V  dokonalém poháru by kromě zmrzliny neměla chybět poleva – ke klasickým druhům patří čokoládová a karamelová, časté jsou i omáčky z čerstvého ovoce, např. jahodová, malinová, borůvková, případně vyrobená z  třešní, rebarbory a  kdoulí. Dobře poslouží i javorový sirup nebo med. Verzi pro dospělé může dodat švih několik kapek alkoholu, klasikou je vaječný koňak, vhodné jsou také krémové likéry – čokoládový, kávový či karamelový, případně ovoce naložené v alkoholu. OVOCE I OŘECHY V  letní sezoně je k  dispozici nepřeberné množství čerstvého ovoce. Lze je použít čerstvé, ale při grilovací party můžete na rozžhaveném uhlí kromě masa připravit také broskve, meruňky nebo jablka. Měkčí druhy ovoce upečené v alobalu se pak podávají ke zmrzlině jako horká směs. Kouzlo zmrzlinových pohárů spočívá nejen v kombinaci chutí, ale i konzistencí přidaných ingrediencí. Oblíbené jsou drcené lískové či vlašské ořechy, pistácie nebo mandle. Pokud je předem opražíte, jejich chuť se tím zvýrazní. Jako posyp poslouží i  rozdrobené sušenky, cukroví či pražené müsli, netradiční je sladký popcorn a  banánové chipsy. EPIKURE 6/16/15 10:46 AM