Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - ryby

Platnost od 1.7 .2015 do 28.7 .2015


Epikure - ryby - strana 3



















































     

Epikure - ryby - strana 3

S větová popularita pražmy je pochopitelná –  jemné maso obsahuje poměrně málo kostí, snadno se připravuje a  má vynikající chuť. Ryby z  čeledi pražmovitých a  mořanovitých mají oválné, vysoké a  ploché tělo, velkou hlavu se strmým čelem a malou, nízko položenou tlamou s výraznými „rty“. Díky silným zubům dokážou odloupnout ze skal korýše a rozlousknout jejich skořápky. Přestože se vyskytují v  Atlantickém oceánu a dalších mořích, patří k typickým středomořským rybám. Nejvíce volně žijících exemplářů se uloví v  Řecku, Turecku, Itálii a  severní Africe, velké množství těchto ryb na trhu však pochází z  akvakultury. Maso bohaté na bílkoviny obsahuje jen 97–116 kcal a  2,2–5,5 g tuku ve 100 g, záleží na druhu. VHODNÁ ÚPRAVA Pražma se nejčastěji smaží, griluje nebo peče v solné krustě, lze ji však také zvolna vařit při nízké teplotě a připravovat v páře – kvůli menší pevnosti masa jsou osvědčenější první tři postupy, při nichž se porce nerozpadne. Větší kusy se výborně hodí k  filetování. Filety se rychle osmahnou nejprve stranou s kůží na olivovém oleji. Po krátké chvíli se pánev stáhne ze zdroje tepla, a jakmile po straně začnou unikat bílkoviny, ryba se rychle opeče z druhé strany. Díky tomu maso zůstane uvnitř průhledné a šťavnaté. Navzdory klasickým radám z kuchařských knih řada zkušených odborníků odmítá pokapávání rybího masa citronovou šťávou před kuchyňskou úpravou. Tato doporučení pocházejí z dob, kdy ryby kvůli delšímu transportu přicházely na trh ne zcela čerstvé. Pražmu však lze po úpravě dochutit několika kapkami citronového nebo pomerančového oleje. Pražma středomořská neboli mořan tmavý (Spondyliosoma cantharus) obývá Středozemní moře a  severní části Atlantického oceánu od Norska po severní Afriku. Ryby se zdržují poblíž pobřeží v  hloubce mezi 15 a 50 metry především na písčitém nebo skalnatém mořském dně a  nad loukami mořské trávy. Mořan tmavý s  délkou 30–40 cm je nejmenší ze svých příbuzných, a bývá proto ideální porcí pro jednu osobu. Před přípravou je potřeba z povrchu šedočerného těla odstranit silné šupiny. Pražma královská neboli mořan zlatý (Sparus aurata) má typický zlatý pásek táhnoucí se od čela k očím a zlaté proužky na povrchu žaber – díky nim se pražmě říká také doráda (ze španělského slova dorado – pozlacený). Tyto znaky však po ulovení a zabití rychle vyblednou. Ryby žijí v oblasti táhnoucí se od Britských ostrovů přes Středozemní moře až ke Kapverdským ostrovům. Dorůstají do délky 70 cm, ale mohou vážit až 2,5 kg. Živí se korýši, malými rybami a vodními rostlinami. Pražman obecný (Pagrus pagrus) se vyskytuje ve vodách od Atlantického oceánu po Nový Zéland, kde je také nejčastěji loven. Dalšími oblastmi hojného výlovu jsou Itálie a Srí Lanka. Ryba je charakteristická červeným zbarvením. Většinou se živí korýši, malými rybami a červy. Roste pomalu a maximálně dosahuje délky kolem 70 cm. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1515_01-16.indb 3 tw i tte r. c o m / m ak ro cr 3 6/16/15 10:45 AM