Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - ryby

Platnost od 1.7 .2015 do 28.7 .2015


Epikure - ryby - strana 4



















































     

Epikure - ryby - strana 4

Ryby FILETOVÁNÍ PRAŽMY 1 2 3 Nejprve kuchyňskými nůžkami odstraníme ploutve, abychom předešli zranění (1). Poté rybu zbavíme šupin buď tupou stranou nože, nebo speciálním odstraňovačem šupin (2). Pokud pražma ještě nebyla vykuchaná, rozřízneme dutinu břišní, rukou vyjmeme vnitřnosti a rybu důkladně opláchneme studenou vodou zevnitř i zvenku. Po osušení vedeme řez ostrým nožem za žábrami 4 5 6 směrem k páteři (3). Potom špičkou nože řežeme kolem páteře (4) a nožem položeným naplocho odřízneme filet až k ocasu (5). Odkrojíme okrajové tenčí části filetu, které by při tepelné úpravě byly dříve hotové než zbytek masa, a odstraníme břišní ploutev. PERFEKTNÍ VÝVAR Břišní ploutev a  kosti zbylé po filetování nepatří do odpadků! Spolu s  odřezky z  filetů, kapkou pastisu, cibulí, trochou bobkového listu a hřebíčku je při nízké teplotě uvaříme ve vodě. Hotový vývar necháme chvíli stát, pak ho scedíme a získáme vynikající základ pro přípravu omáček, polévek nebo pro vaření při nízké teplotě. PRAŽMA NA ŠPÍZU (12 KOUSKŮ) 4 filety z pražmy 12 vypeckovaných oliv 12 cherry rajčat 1 citron 6 polévkových lžic olivového oleje ½ polévkové lžíce vloček chilli tymián sůl, pepř 4 cE1515_01-16.indb 4 Vykostíme filety, nařežeme je na 12  stejně dlouhých proužků a  spolu s  olivou a  rajčetem je napíchneme na jehly. Připravíme marinádu z citronové šťávy s trochou citronové kůry, vločkami chilli a tymiánem a vydatně ji ochutíme solí a  pepřem. Pražmu na špízu pokapeme marinádou a při 180 °C pečeme 5 minut v  troubě. Podáváme vlažné. Tento portugalský recept se uplatní mezi dalšími tapas. EPIKURE 6/16/15 10:45 AM