Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - ryby

Platnost od 1.7 .2015 do 28.7 .2015


Epikure - ryby - strana 9



















































     

Epikure - ryby - strana 9

L edový čaj se v amerických rodinách podával již v 19. století, výraznější pozornosti se mu však dostalo až v  roce 1904 během Světové výstavy v  americkém St. Louis. Angličan Richard Blechynden zde prezentoval různé druhy černého čaje, kvůli extrémně horkému počasí však s  teplým nápojem neměl úspěch. Přidáním několika kostek ledu si získal pozornost a  ledovému čaji zajistil slávu trvající dodnes. K  přípravě nápoje lze zvolit jakýkoliv druh čaje –  sypaný i  v  nálevovém sáčku (raději hedvábném), důležitá je kvalita lístků a správná příprava. Tradiční jsou černé čaje s  výraznou a  plnou chutí, např. cejlonský nebo asámský. Vhodný je i Earl Grey s vůní bergamotu, jemnější tóny nabídne Darjeeling. Velice osvěžující je čaj zelený či bílý, aromatický rooibos nebo povzbuzující bylinný čaj Yerba maté. Dětskou žízeň uhasí nejrůznější ovocné alternativy a bylinkové čaje. JAK SE VAŘÍ? se doporučuje nalít čaj na ledové kostky – zachová si tak intenzivnější barvu a  chuť než při pozvolném chladnutí. V  případě černého čaje by navíc hrozilo, že zhořkne. K doslazení horkého nápoje lze použít bílý či třtinový cukr, krystalky se lépe a  rychleji rozpustí. Do vychlazeného čaje přidejte raději med nebo ovocný, javorový či agávový sirup. Se slazením buďte opatrní a raději nechte každého hosta, aby si nápoj dochutil přímo ve sklenici. Ovoce (citron, limetka, pomeranč, jahody, ananas či broskve) dodá čaji další chuťový rozměr. Čerstvé plody přimíchejte přímo do nápoje nebo je použijte jako dekoraci sklenic. Dobře poslouží také nejrůznější bobule – borůvky, brusinky, rybíz či hroznové víno. Ty lze zamrazit do ledových kostek, které můžete vyrobit i z ovocných džusů. Z  čerstvých bylinek se nejčastěji používá máta, meduňka, šalvěj nebo bazalka. Vhodné jsou také jedlé, chemicky neošetřené květy, např. sedmikráska, levandule či fialka. Jen správným postupem lze z  čajových lístků dostat to nejlepší. Vždy proto věnujte pozornost návodu na obalu, především dodržujte správnou teplotu a  dobu louhování. Černý čaj vyžaduje vroucí vodu, zeleným a  bílým druhům nejlépe svědčí teplota kolem 80 °C. Příliš krátká doba louhování neuvolní všechny chuťové a aromatické složky, příliš dlouhá zase čaj znehodnocuje a vede k jeho zhořknutí. Vzhledem k  tomu, že do studené varianty se přidává led, je vhodné použít větší množství lístků. Po určené době louhování Ledový čaj připravujte rav avuj ujte ujte uj e vve e skleněném džbánku. Plastové nebo kovové nádoby totiž mohou negativně ovlivnit chuť nápoje i  přidaných ingrediencí. Pfanner čaj Nestea čaj • všechny druhy • bal.: 12× 500 ml • cena za 500 ml • všechny druhy • bal.: 12× 500 ml • cena za 500 ml 14,50 16, 16,40 18, Dobrá voda ledový čaj Aquila Tea.m čaj 68* 86* • všechny druhy • bal.: 6× 1,5 l • cena za 1,5 l • všechny druhy • bal.: 6× 1,5 l • cena za 1,5 l 15,90 18, 29* 13,90 15, 99* LEDOVÝ ČAJ S GRANÁTOVÝM JABLKEM Rozkrojíme granátové jablko (1) a lžičkou opatrně vydlabeme všechna semínka. Vložíme je do sklenice, přidáme kostky ledu (2) a zalijeme vychlazeným čajem (3). Podle chuti přidáme čerstvou pomerančovou šťávu a ihned podáváme. Nativa, Rauch čaj • všechny druhy • bal.: 6× 1,5 l • cena za 1,5 l 20,90 24, Pfanner neslazený čaj • 2 druhy • bal.: 1× 1 l • cena za 1 l 04* 22,90 26, 3 Kompletní nabídka na 1 2 www.makro.cz/sortiment v kategorii Nápoje a Káva, Čaj, Kakao fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1515_08-09.indd 9 tw i tte r. c om / m ak ro cr archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 34* 9 6/17/15 12:34 PM