Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 15.7 .2015 do 11.8 .2015


Italská vína a sýry - strana 16



















































     

Italská vína a sýry - strana 16

Vína – Toscana TOSCANA TOSCANA Rozloha: 63 633 ha D omov nové vlny talentovaných vinařů a kreativních enologů tvoří spolu s regionem Piemonte podstatné základy, na nichž je postavena reputace italských vín. Průkopníkem renesance toskánských vín je 600 let starý rod z Florencie, v jehož čele stojí Piero Antinori. Následovala řada dalších toskánských vinařství a nová vlna se přehnala celou oblastí Chianti – od Sieny přes Montalcino, Montepulciano a San Gimignano až k pobřeží u Livorna, na jihu po oblast Maremma. Toscana Firenze Kopcovité Toskánsko je známé také díky ovčím sýrům. Jeho výrobci dbají na to, aby se zvířata mohla nerušeně pást na rozlehlých loukách – právě díky místním aromatickým bylinám totiž mléčné výrobky získávají nezaměnitelnou chuť. O konkrétních produktech dostupných v různých stupních zralosti se více dočtete na straně 22. CHIANTI CLASSICO D. O. C. G. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Nejznámější italské víno, které se produkuje po  celém středním Toskánsku. Hlavní odrůdou Chianti je Sangiovese, což je odvozeno od „sangue di Giove“ – „Jupiterova krev“. Je jednou z  nejstarších odrůd pěstovanou Etrusky v  této oblasti již od  nepaměti. Tato odrůda má mnoho klonů a některé z nich, jako jsou Sangioveto, Sangiovese Grosso a  Brunello, produkují ta nejkvalitnější vína Toskánska. Zbytek odrůd v  kupáži Chianti tvoří Canaiolo, Trebbiano a do 10 % i Cabernet Sauvignon. Chianti se vyrábí ve dvou stylech: lehké Chianti pro brzkou spotřebu a Riserva, která musí zrát v dubových sudech alespoň tři roky, než se uvede do oběhu, a většinou potřebuje ještě další zrání v lahvi, než se dá konzumovat. DOKONALÝ PÁR Grana Padano & Chianti Le Fonti a San Giorgio D. O. C. G. Slavný tvrdý sýr z kravského mléka má harmonickou chuť – není příliš slaný ani příliš jemný, jen mírně ostrý s oříškovou příchutí ( »» str. 11 ). Obvykle se sice používá k  dochucení některých vynikajících italských pokrmů, ale vynikne i ve společnosti kvalitního vína. Dobrou volbou je například Chianti Le Fonti a San Girgio, jehož příjemnou vůni se stopami červeného bobulového ovoce a perníkového koření doplňuje středně plná chuť s tóny třešní, červeného pepře a malin. Závěr vína je příjemně ovocný s jemným taninem. Grana Padano • min. 9 měsíců • bal.: 200 g • cena za 200 g Le Fonti a San Giorgio MONTESPERTOLI CHIANTI D. O. C. G. 57,90 66, 58* • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 179,90 217, 68* 16 cE1516_12-21.indd 16 ITALSKÁ VÍNA A SÝRY 7/1/15 2:15 PM