Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 15.7 .2015 do 11.8 .2015


Italská vína a sýry - strana 24



















































     

Italská vína a sýry - strana 24

S ý r y – La zi o LAZIO LAZIO Rozloha: 47 884 ha R egion, který se též nazývá Etruria (podle Etrusků), láká návštěvníky na  krásnou přírodu, vinice a  olivové háje. Na rozlehlých pláních se pasou stáda ovcí, z jejichž mléka se posléze vyrábí tvrdý slaný sýr, typický pro danou oblast. Lazio se zároveň řadí mezi známé producenty ricotty a mozzarelly. Lazio Ricotta • bal.: 250 g • cena za 250 g 22,90 26, 34* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH MOZZARELLA tenci. Jakmile má těsto požadovanou strukturu – v  této fázi se nazývá „mozzatura“, lze z něho začít odřezávat (mozzare = odříznout) finální tvary, nejčastěji bochánky (bocconcino), třešinky (ciliegine) či válečky. Aby mozzarella získala lesklý, měkký a přesto pevný povrch, ponoří se do  studené vody. Uchovává se ve slaném nálevu, nejčastěji balená do plastových sáčků či vaniček. Mozzarella je považována za  nejtypičtější italský sýr. V  našich zeměpisných šířkách převažuje mozzarella vyráběná z kravského mléka, v Itálii se podstatně častěji setkáte s mozzarellou z mléka buvolího, ovšem ani sami Italové nejsou zajedno v tom, která je ta pravá. Jak už to u velkých vynálezů často bývá, i  první mozzarella vznikla vlastně omylem – pravděpodobně se to stalo tak, že hrouda čerstvého sýra spadla do  horké vody a  když se ji podařilo vytáhnout, byla hmota těsta pružná, měkká a  vláknitá. I  když se tento příběh odehrál před stovkami let, podstata výroby mozzarelly zůstává dodnes stejná. Do pasterovaného mléka se přidá přírodní syřidlo, jehož působením se mléko vysráží. Vzniklá sýřenina se tzv. paří, tedy míchá ve vroucí vodě tak dlouho, dokud nezíská požadovanou konzis- Mozzarella třešinky Mozzarella Mozzarella • bal.: 100 g • cena za 100 g • bal.: 125 g, 3× 125 g • cena za 125 g od • bal.: 250 g • cena za 250 g 18,90 21, 74* 49,90 57, 39* 22,50 25, 88* 24 cE1516_22-32.indd 24 ITALSKÁ VÍNA A SÝRY 2.7.15 11:36