Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 15.7 .2015 do 11.8 .2015


Italská vína a sýry - strana 5



















































     

Italská vína a sýry - strana 5

Vín a – Pie m o n te Riva Leone BARBERA D’ALBA D. O. C. Riva Leone BARBARESCO D. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 90 79, 68* 96, 90 149, 38* 181, Cantine Briamara PESCAROLO Ricossa GAVI D. O. C. G. • Caluso Passito • Piemonte D. O. C. • sladké • bal.: 500 ml • cena za 500 ml • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 119,90 145, 08* 279,90 338, 68* Ušlechtilá odrůda, která je zdrojem nejen pro Barolo a Barbaresco, ale také pro D. O. C. G. Gattinara and Ghemme, D. O. C. Carema, Lessona, Nebbiolo d’Alba, Boca, Bramaterra, Fara, Sizzano a  další. Jméno odrůdy je odvozené od  slova nebbia, což znamená mlha, a  v  údolí vinařských zón v  oblasti Piemontu bývají mlhy velmi často. BAROLO Nazývá se také králem vína a  vínem králů; nejdůležitější víno lisované z  odrůdy Nebbiolo. Vznik věhlasného Barola je spojen s  francouzským enologem Louisem Oudartem, který jako první na  zámku markýzy Giulietty Fallettiové v Barolu vytvořil suché a trvanlivé víno podle vzoru Bordeaux s označením původu Barolo. Tradičně se Barolo vyrábělo dlou- hým nakvášením ve  velkých dřevěných sudech, kde poté leželo minimálně dva roky a ještě další dva roky zrálo v lahvích, než se uvádělo na trh (dnes je doba zrání v lahvi zkrácena na jeden rok). Avšak konzumenti si často stěžovali na  drsné třísloviny, těkavé kyseliny a nedostatek ovocitosti. Dnes progresivní vinaři používají modernějších metod, aby vyprodukovali líbivá a vyvážená vína k brzké konzumaci i  k  archivaci. Zavedli zredukovanou maceraci, brzkou malolaktickou fermentaci a kratší zrání, mnohdy i ve francouzských sudech typu barrique. BARBERA Odrůda známá od 13. století v Monferratu. Zhruba polovina regionu je osázená touto odrůdou, která na  své popularitě u  vinařů stoupla po  pohromě způsobené révokazem, když dokázala, že je mimořádně vhodná pro vysoké výnosy na  amerických podnožích. Kvalitu odrůdy a její vznešenou eleganci předvedl enolog Giacomo Bologna ve  vinařství Braida. Jeho encyklopedická vína jsou Bricco dell´Ucellone a Moscato d´Asti Vigna Senza Nome. BARBARESCO Vinařský kraj, který se rozprostírá nad stejnojmennou vesnicí a  jejími sousedními obcemi Treiso, Neive a  San Rocco Seno d´Elvio. Na  dnešním území D. O. C. G. leží nejlepší vinice ve výškách mezi 280 až 320 metry. Tato poměrně malá výška způsobuje rozdíl mezi víny Barolo a Barbaresco. Teplejší klima dovoluje hroznům dříve dozrávat, struktura vína je jemnější a  životnost vína je výrazně nižší než u  Barola. Za  slávou a  mezinárodním úspěchem Barbaresca stojí vinař Angelo Gaja a  obchodník s vínem Bruno Giacosa. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH NEBBIOLO 5 cE1516_01-11.indd 5 7/1/15 1:09 PM